Волфганг Крах: Офшорките не са само за укриване на данъци! Те се използват за пране на пари от криминални структури и за изкупуване на бизнеси в Европа

Волфганг Крах: Офшорките не са само за укриване на данъци! Те се използват за пране на пари от криминални структури и за изкупуване на бизнеси в Европа
Зюддойче цайтунг
A A+ A++ A


В Европейския съюз има държави, които нямат интерес благодатната среда за офшорни фирми да се промени, заяви за предаването "Събота 150" на националното радио главният редактор на германския всекидневник "Зюддойче цайтунг" Волфганг Крах.

В единственото интервю, дадено за българска медия след оповестяването на Панамските документи от вестник "Зюддойче цайтунг", главният редактор Волфганг Крах заявява, че международното сътрудничество между службите съвсем не е тясно и не е на ниво, за да се преборят с укриването на данъци, прането на пари и други престъпления. Jой обяснява също така  и защо всекидневникът няма да предаде документите на разследващите органи, съобщава БНР. 

"От документите е пределно ясно, че не говорим само за укриване на данъци. Не бих искал да омаловажавам данъчните престъпления, но тук става дума за пране на пари от криминални, мафиотски структури, наркокартели и т.н. Офшорните фирми се използват и за изкупуване на бизнеси в Европа. Към това трябва да прибавим и политическото влияние, което се упражнява чрез тези фирми-пощенски кутии. Пример за това са Северна Корея и Сирия. Офшорни фирми са използвани, и това е пределно ясно от документите, за да се заобикалят международни санкции", коментира анализаторът.

Като пример Крах сочи Северна Корея например, която,  по неговите думи, е използвала схемата, за да се сдобие с ядрено оръжие. "В Сирия случаят също е съвсем ясен - племенник на Асад е използвал офшорни фирми, за да заобиколи международните санкции и в крайна сметка по този начин режимът да финансира войната срещу собствения си народ. Към тези два случая нека прибавим и комунистическото партийно и държавно ръководство в Китай, което разполага с несметни богатства, дълбоко скрити от китайците в офшорни фирми", казва още Волфганг Крах .


#панамските документи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »