Белгийската прокуратура потвърди: Няколко души са задържани за атентатите в Брюксел

Белгийската прокуратура потвърди: Няколко души са задържани за атентатите в Брюксел
БГНЕС
A A+ A++ A

Няколко ареста са били извършени днес в Брюксел в рамките на разследването на атентатите от 22 март на летище Завентем и на метростанция Малбек, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на белгийската федерална прокуратура.

В него повече подробности не се съобщават, но малко преди това белгийската телевизия Ве Ер Те съобщи за арестуването на Мохамед Абрини, 31-годишния белгиец от марокански произход, издирван във връзка с атентатите в Париж от ноември миналата година. Телевизията съобщи и, че е вероятно Абрини да е "мъжът с шапката", заснет от камерите на летище Завентем в компанията на двамата атентатори-камикадзе от 22 март и обявен за общонационално издирване оттогава.

Мохамед Абрини е добре известен на полицейските служби заради редица грабежи и притежание на дрога. Смята, че се той е един от съучастниците в подготовката на атентатите в Париж, отнели живота на 130 души на 13 ноември. Той е отраснал в квартала Моленбек на Брюксел редом със Салах Абдеслам и Брахим Абдеслам, двамата участници в атентатите в Париж. Брахим се взриви в Париж на 13 ноември в заведение и рани няколко души. Салах е единственият оцелял от нападенията, когото полицията издирваше четири месеца и арестува неотдавна в Брюксел.

Абрини беше забелязан в компанията на братята Абдеслам в дните преди нападенията в Париж. На 10 и на 11 ноември той ги придружавал с кола, когато те сновели между Париж и Брюксел, за да наемат жилища, в които да се укрива групата атентатори в района на френската столица. На 12 ноември Абрини беше забелязан в Белгия на бензиностанция близо до границата с Франция в кола от кортежа, отвел атентаторите в Париж.

Смята се, че миналото лято Абрини е пътувал до Сирия, където неговият по-малък брат е загинал в редиците на известната френскоезична бригада на групировката Ислямска държава през 2014 г.

Иначе телевизия Ве Ер Те съобщи още, че днес е бил арестуван и друг заподозрян, който бил забелязан заедно с атентатора-камикадзе от метростанция Малбек. Според телевизията това е Осама Крайем.

Вчера властите разпространиха нови кадри на "мъжа с шапката" и помолиха гражданите за съдействие за неговото идентифициране. Те казаха, че след взривовете на Завентем този човек е вървял дълго време пеша в центъра на града.

В атентатите в Брюксел загинаха 32 души. Двама от атентаторите бяха братя, които се взривиха на летището и на метростанцията. И те, и третият атентатор бяха свързани с нападателите от Париж.

Източник: БТА

#арести #Брюксел #атентати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"