Реформаторите възкресиха идеята за данъчна амнистия за парите, скрити от българи в офшорни сметки

Реформаторите възкресиха идеята за данъчна амнистия за парите, скрити от българи в офшорни сметки
БГНЕС
A A+ A++ A

Реформаторите обмислят предложение, според което българите, скрили пари в офшорки в чужбина, да получат срок, в който да ги върнат у нас срещу 15% данък. Това съобщи в студиото на „Лице в лице” по бТВ депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев по повод изтеклите данни от Панамските документи, които данъчните у нас официално поискаха.

„В Италия и Германия го направиха, когато изтекоха информациите за офшорни сметки на техните граждани. Дадоха 1-2 години срок на гражданите: Не ви знаем които сте, елате при нас, платете си дължимите данъци и си запазете капитала. Ако не го направите, предстои конфискация на цялото имущество”, обясни Тренчев.

По думите му не всички хора с пари в офшорки са престъпници, става дума за легитимен инструмент, който може да попадне в ръцете на злонамерени хора. В същото време, отбеляза той, връщането на изнесеното обратно може да вкара много ликвидност в банковата система и да свали лихвите по кредитите.

Тренчев е отправил официално запитване до финансовия министър Владислав Горанов за потенциалния ефект от данъчната амнистия. Според различни изчисления, извън България са между 8 и 40 млрд. лева, като при връщането им държавата може да задържи 15%.

В момента идеята се обсъжда с финансови експерти като предстоят разговори с останалите партии в парламента.

Друга законова инициатива на РБ е свързана с офшорките. Според Тренчев, законът „Цонев-Пеевски” е „надупчен като швейцарско сирене” от изключения и допълнения. Като основен приоритет депутатът посочи ясното определяне на структуроопределящите сфери в държавата и възможностите за участие на офшорки в тях.

Народният представител беше категоричен, че трябва да се ограничи анонимната собственост: „Утре може някой да купи структуроопределящо предприятие, да го приватизира, да освободи 3000 души и да не знаем кой е той”.

#офшорни сметки #данъчна амнистия #РБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"