Държавата започва да изкупува частни гори от собственици, които не могат да ги поддържат

Държавата започва да изкупува частни гори от собственици, които не могат да ги поддържат
БГНЕС
A A+ A++ A


За първи път държавата започва да изкупува частни гори от собствениците, чиито парцели са твърде малки и не могат да се управляват ефективно, а някои от тях дори са оставени на произвола на съдбата. Междувременно се появиха съмнения, че става въпрос за национализация във вреда на частните собственици.

Заместник-министърът на земеделието Георги Костов коментира по БНР, че за целта ще бъдат заложени пари в бюджетите на горските предприятия. Тази година те са по 100 000 лева, но амбициите са кампанията да продължи. Критериите все още не са изготвени, но са известни, заяви Костов. Като пример той посочи важността на гората от гледна точка на защита на инфраструктура, т.е. дали попадат в защитни гори, дали са важни по други социални или икономически причини тези гори.

Почти задължително е съответната частна гора да има обща граница с държавната гора, за да може да се комасира по този начин към държавните, добави зам.-министърът.

След като се определят критериите, ще бъде обявено, че "частните гори в район “еди кой си” държавата предлага да ги изкупи", обясни Георги Костов. "Цените ще се определят на пазарен принцип и ще бъде казано търг, който върви надолу, т.е. държавата изкупува с предимство тези, които дадат по-ниска цена. Това също предстои да бъде обсъдено и прието като решение и вече, който е съгласен и смята, че може да си продаде гората. В никакъв случай не насила, само който е съгласен!", категоричен е зам.-министърът.

Около 2 500 000 малки парцела имаме - малки частни гори, по няколко декара, които са абсолютно неефективни за управление. Те са собственост на 1 250 000 човека.

#гори #национализация #Костов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"