Борисов отрече да кадрува, с назначенията се занимавали министрите

Борисов отрече да кадрува, с назначенията се занимавали министрите
БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов отрече да се е намесвал при назначенията в държавната администрация. Напротив - винаги се е доверявал на предложенията на министрите от кабинета, подчерта той. Премиерът направи този коментар в отговор на въпрос кой е избрал обвинения в корупционни практики Цветелин Цветанов за ръководния пост на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация".

"Стотици назначения са направени в държавата през годините. Всеки министър може да потвърди, че за нито един пост в министерство аз не съм се намесил да дам човек. Във всички министерства е така. Защо? Защото министърът е принципалът, който носи отговорност за назначението", категоричен е Борисов.

Той признава, че е имало и друго предложение. "Разбира си, имаше предложение Флоров да стане шеф на ДАИ – аз не се съгласих, защото тогава все още имаше напрежение, не беше доизчистено всичко по делата, които се водеха, и не исках да се създаде напрежение около името на Флоров, който е един достоен полицай", обясни премирът и се закани да бъде безпощаден към всеки, който нарушава правилата, независимо дали е от ГЕРБ или от друга партия.

"Ние сме назначили около 2500 високономенклатурни кадри в тази държава. Да кажем, ние няма да ги разследваме, няма да ги преследваме, ако са извършили престъпление? Ми тогава каква борба с корупцията е? Няма защитен човек. Няма значение на каква позиция е в ГЕРБ, партията или в държавата. Но това също важи и за другите партии", категоричен е Борисов, цитиран от БНР.

Вчера трима от задържаните за корупционни действия в агенцията, сред които и Цветанов, бяха оставени в ареста.

Борисов заяви още, че не вижда нищо скандално в проверката, която прокуратурата и ДАНС провеждат във фонд "Земеделие" заради съмнителни договори по Програмата за развитие на селските район. Той обясни, че голяма част от парите по тази програма вече са платени.

"Борбата с корупцията е едно, скандал е друго. Ако има по сигналите, които са ни дали хора, извършили престъпления, затова са там прокурорите и ДАНС, ще бъдат вкарани в затвора. Парите от Европа, които са ни дадени, имат само още пет милиона да ни плащат по тази програма. Всички държави, непрекъснато, цяла Европа има, финансови корекции се казва. Значи ако някъде има проект,  говоря за България, ще бъде коригирано. Затова са тези инструменти, наречени финансови корекции, иначе програмата я платихме", коментира премиерът.

#Борисов #кадруване #администрация #ДФ "Земеделие" #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"