Турция дава гражданство и избирателни права на бежанците. Ще претопи ли Ердоган кюрдското малцинство в масата от мигранти?

Турция дава гражданство и избирателни права на бежанците. Ще претопи ли Ердоган кюрдското малцинство в масата от мигранти?
БГНЕС
A A+ A++ A

Промените в закона за големите общини в Турция са в ход и сирийските бежанци вече ще бъдат считани за пълноправни местни граждани, предаде БГНЕС. На общините се отпускат бюджети, планирани и на базата на броя на лицата, търсещи убежище, а най-облагодетелствани с тези средства се очертава да бъдат югоизточните провинции Шанлъурфа и Газиантеп.

Законовите промени започнаха след инструкцията на премиера Ахмет Давутоглу, а председателството по местното самоуправление при Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ премина към действие. Правят се проучвания на нагласите на двете страни, а зам.-председателят Ахмет Ешреф Факъбаба убеждава общините, че финансовата им тежест ще бъде облекчена, а приходите им ще се увеличат.

 „Приходите на провинции като Шанлъурфа, Мардин, Газиантеп и Хатай ще се увеличат според броя на бежанците, търсещи убежище. Тези хора ще бъдат включени в съществуващата популация и ще се интегрират. Ако по официални данни броят на сирийците е 500 000 души, към този на местното население ще бъдат добавени всички тези хора, а за тях Общинската банка ще осигури дял в бюджета“, обясни Факъбаба пред CNN Turk.

Според него тепърва предстои по-строг контрол в плановете за развитие на общините и ако сега все още те изпитват дискомфорт, това ще се промени след новото зониране, но само при пълна прозрачност. Ако общините не се справят с услугите, като сметосъбирането например, тогава държавата ще ги подпомага, но първо трябва да се сформира комисия, проблемът да се отстрани и тогава, ако са похарчени 10 лири, Общинската банка ги осигурява, увери висшият апаратчик.

На турско гражданство обаче ще могат да разчитат онези бежанци от Сирия и Ирак, които през април 2011 г. пристигнаха в страната. Според правителствен доклад те ще бъдат заселени в югоизточните провинции и ще балансират кюрдското местно население. Новият електорален потенциал за турската политика и демографското му отражение станаха повод за разгорещени дискусии, и независимо от споразумението с ЕС, бежанците са бъдещето на страната, отбелязва турската секция на Дойче веле.

В момента над 2 720 000 са сирийците в Турция, новородените им бебета надхвърлят 152 000, 170 000 са иракчаните, а ако добавим 1 млн. нелегални мигранти, които ще бъдат върнати от Гърция, броят ще доближи 4 млн. души. Според изявление на вицепремиера Ялчън Акдоган от 10 март т.г. сирийските бежанци на територията на Турция са 2 733 784 души, от тях във временните 26 центрове за настаняване се намират 282 815 души. Първите бежански потоци от Сирия пристигнаха на 29 април 2011 г. и бяха настанени в лагери, от 29 април т.г. те получават правото на турско гражданство, както и това да гласуват.

Депутатът от Народно-републиканската партия Ердоан Топрак предупреди, че проблемът с новите избиратели ще избухне през 2019 г., когато ще се проведат 3 избора и електоралният баланс ще се преобърне. „В случай на едни предсрочни избори 400-500 000 нови граждани ще имат правото да гласуват. Политическата сцена ще се промени чувствително в югоизточните и въобще в пограничните райони, където се намират бежанците. Например в град Килис, където местното население наброява 90 000 души и сирийските бежанци са 120 000, на местни избори става възможно да бъде избран кмет от сирийската общност, а на избори за парламент – депутат от сирийски произход. И това ще провокира сериозен дебат. На дневен ред ще дойде въпросът за представителството на сирийците в турския парламент“, коментира опозиционният депутат Топрак. Според него действително югоизточните и източните райони край границата със Сирия са най-подходящите за адаптацията на бежанците заради близостта на културата, езика, начина на живот и т.н.

Това обаче поставя под въпрос очаквания баланс при кюрдското население и демографската структура, тъй като към него ще се прибавят сирийци, иракчани и араби. Президентът Реджеп Ердоган обещава само за една година целият Югоизток да бъде построен отново и със средства от държавната агенция по строителството TOKI да се изградят жилищни комплекси и инфраструктура, допълва още Топрак. Той обаче изразява съмнение, че обръщането на демографската структура на районите с местно кюрдско население цели именно неговото претопяване в масата от бежанци, които ще се окажат турски граждани с равни права и това ще е резултатът от стратегията на управляващата ПСР.

#бежанци #гражданство #избирателни права #кюрди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »