Съдия влиза в затвора за подкуп

Съдия влиза в затвора за подкуп
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За първи път съдия, вече бивш, влиза в затвора за изтърпяване на присъда за поискан и получен подкуп за да постанови по-лека присъда за кражба.

Върховният касационен съд осъди бившия съдия от Окръжния съд във Велико Търново Славчо Петков на 4 години лишаване от свобода, и лишаване от право да заема магистратска длъжност и да упражнява юридическа професия за 7 години.

Това стана след като през 2010 г. съдията Славчо Петков е разкрит като поисква и получава подкуп. През 2012 г. Софийският градски съд признава Петков за виновен и го осъжда на 5 години лишаване от свобода за това, че в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – съдия в ОС – Велико Търново, е поискал дар – парична сума в размер на 25 000 лв., която не му се следва, и е приел дар – парична сума от Емил Шопов в общ размер на 16 000 лв., за да постанови най-благоприятно в конкретния случай решение по дело на Окръжния съд.

След това Софийският апелативен съд /САС/ не намира за доказана вината и обявьява Петков за невинен. Прокуратурата протестира пред ВКС и през 2014 върховната инстанция отменя оправдателната присъда и връща делото на САС.
През 2015 г. друг състав на САС потвърждава осъждането от СГС на 5 години затвор. Зъащитата обжалва и делото отново стига до ВКС. На 7 април т.г. върховните съдии пршизнават подсъдимия окончателно за виновен, само намаяват с една година наказанието.

Така - близо 6 години след разкриване на подкупа, бившият съдия е осъден с окончателна присъда.

 

#съд #присъда #Велико Търново #подкуп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"