Финансовото министерство представи прогнозите си за 2017-19 г.

Финансовото министерство представи прогнозите си за 2017-19 г.
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В проекта е записано, че се запазват целите за дефицит по Консолидираната фискална програма за 2017 г. и 2018 г., съответно на 1,4 на сто и 1,0 на сто от БВП и се планира дефицит от 0,5 на сто от БВП за 2019 година. Предвижда се, че икономическият растеж плавно ще се ускори до 2,7 на сто и повишаване на ефективността на публичните разходи.

Средносрочната бюджетна прогноза /СБП/ за периода 2017-2019 г. е естествено продължение на последната утвърдена от правителството прогноза за периода 2016-2018 г., в която са отчетени актуалните към приемането на Бюджет 2016 параметри на бюджетната рамка, пише в проекта.

Средносрочната перспектива се обвързва със заложения приоритет за запазване на стабилността на публичните финанси и се изразява в следване на вече определените цели за продължаване на фискалната консолидация и придържане към консолидационните стъпки за периода 2016-2018 г., следвайки същата тенденция и за 2019 г. , се посочва в проекта.

Запазват се целите за дефицита за 2017 и 2018 г., съответно на 1,4 на сто и 1,0 на сто от БВП, заложени в последната средносрочна бюджетна прогноза. Същата по размер консолидационна стъпка (около 0,5 на на сто от БВП) е предвидена и за 2019 г., когато се очаква дефицитът по КФП да е на ниво от 0,5 на сто от БВП.

В периода 2017-2019 г. икономическият растеж плавно ще се ускори до 2,7 на сто, като основен принос за него ще имат частното потребление и инвестициите, пише в проекта.

Износът на стоки и услуги също ще нараства и заедно с повишението на вътрешното търсене ще доведат до ускоряване на растежа на вноса. Целта на данъчната политика е повишаване на бюджетните приходи и намаляване на дела на сенчестата икономика, като мерките ще бъдат насочени към борба с данъчните измами и укриването на данъци, както и за намаляването на административната тежест и разходите за бизнеса и гражданите.

В документа се следва политика на запазване ниските нива на данъчно облагане при преките данъци и прехвърляне на данъчната тежест от преките към косвените данъци. Постигането на целта за изпълнение на бюджетните приходи е свързана с поддържане на устойчиво ниво на приходите при запазване на тежестта на данъчното облагане и очакван положителен ефект от засилените действия при администриране на приходите, сочи проектът.

За 2017 г. и 2018 г. се повишава размерът на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" на ДОО с по 1 процентен пункт.

Запазват се съотношенията на осигурителните вноски за фондовете на държавното обществено осигуряване, като за 2017 г. и 2018 г. се повишава размерът на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" на ДОО с по един процентен пункт. Целта е да се намали недостигът от средства по бюджета на ДОО и субсидирането му от държавния бюджет.

#Министерство на финансите #Владислав Горанов #бюджет #данъци #дефицит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"