Проблем с резервоара вероятно причинил разбиването на МиГ-29

Проблем с резервоара вероятно причинил разбиването на МиГ-29
Военен самолет МиГ-29 падна в нива между пловдивските села Голям Чардак и Царимир. Снимка: Impact Press Group
A A+ A++ A

Протичане на резервоара е най-вероятната причина за подпалването на катастрофиралия на 26 април изтребител на българските ВВС МиГ-29, според различните неофициални версии за инцидента по време на „Тракийска звезда", съвместното учение с американската бойна авиация.

Комисията, която разследва причините за пожара на МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, трябва да излезе с предварителен доклад до края на седмицата.

Генерал-майор Константин Попов заяви в сряда, че има свое обяснение за случилото се, но експертите са тези, които ще дадат вярното заключение, цитиран от Дарик радио

Генералът потвърди отново информацията, че ден преди инцидента е летял на същата машина, която се разби край село Голям Чардак.

Една от версиите е, че при излитането пилотите са прибрали по-рано колесника, което е станало причина резервоарът да се удари в пистата и изтичащото в голямо количество гориво да се възпламени от горещите газове на соплото.

Според неофициални коментари има вероятност и капачката на резервоара да не е била добре завита преди полета и от вибрациите при излитането, да е паднала от самолета, при което се е разлял керосин.

Полетите с МиГ-21 се възстановяват от четвъртък със заповед на командващия Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов. Най-вероятно от следващата седмица ще бъдат вдигнати във въздуха и МиГ-29, след като се установи категорично каква е била причината за подпалването на катастрофиралия на 26 април изтребител.

Пилотите майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев успяха да катапултират при инцидента и все още са във Военномедицинска академия. Двамата са с фрактури на прешлените.

#МиГ-29 #ген. Константин Попов #ВВС #Тракийска звезда #Граф Игнатиево #изстребител #катастрофа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »