Холандия няма да ратифицира споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна

Холандия няма да ратифицира споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна
БГНЕС
A A+ A++ A


Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна в момента не може да бъде ратифицирано, заяви правителството на Холандия в коментар на вчерашния референдум, предаде ТАСС.

"Предварителните резултати от консултативния референдум свидетелстват, че активността е надхвърлила 30-те процента, необходими за признаване на гласуването и при това мнозинството избиратели са гласували против споразумението", се казва в изявление на кабинета.

"Това не е резултатът, на който разчиташе правителството. Окончателните резултати от гласуването ще бъдат обявени на 12 април, но още сега е напълно ясно, че споразумението в настоящия момент не може да бъде ратифицирано", заявяват холандските власти.

Кабинетът сега смята "да проучи препоръките, произтичащи от референдума и да проведе консултации с парламента".

"След това въпросът ще се обсъди с европейските партньори и с Украйна. Този процес ще отнеме известно време и усилия за намиране на решение, което е приемливо за всички страни", заявява холандското правителство.

Против споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Украйна се обявиха 61,1 процента от гласувалите на вчерашния референдум в Холандия. Това показват предварителните резултати след преброяване на гласовете във всички холандски общини.

В подкрепа са гласували 38,1 процента.

Избирателната активност на референдума е била 32,2 процента, с което прескача бариерата от 30 процента, необходима, за да може гласуването да бъде признато за валидно.

#Холандия #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »