Гърция вече не е с „рейтинг на фалита“ според „Стандард енд Пуърс“

Гърция вече не е с „рейтинг на фалита“ според „Стандард енд Пуърс“
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В сряда международната рейтингова агенция Standard & Poor's повиши кредитния рейтинг на Гърция до нискоспекулативен клас, с което го извади от територията на фалита.

Така агенцията повиши оценката си до „ССС“ (латински букви), предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Този ход се очакваше, след като Атина завърши най-мащабното преструктуриране на държавен дълг във финансовата история.

„Стандард енд Пуърс“ уточни, че е взела това решение, след като на 25 април Гърция приключи операцията по размяна на държавни облигации.

Това е най-голямото отписване на дългове в историята, при което притежателите на държавни ценни книжа на Атина приеха орязване от близо 75 на сто от дължимите си вземания, целящо да намали дълга на Гърция от 165 на сто от брутния вътрешен продукт през миналата година на близо 120 на сто до 2010 година.

„Макар преструктурирането да облекчи натиска за финансирането в краткосрочен план, тежестта на гръцките държавни дългове остава голяма“, предупредиха от S&P, които повишиха рейтинга на страната до „ССС“ със стабилна перспектива.

От агенцията също така изтъкнаха, че рецесията и парламентарните избори на 6 май крият рискове за прилагането на фискалните корекции, необходими за по-нататъшно намаляване на дълга на Гърция.

„Рейтингите отново могат да бъдат намалени, ако сметнем, че има вероятност от затруднения при обменянето на оставащите дългови облигации“, заявяват от S&P.

Първата рейтингова агенция, която извади Гърция от зоната на фалита, бе „Фич“, която през март определи спекулативен „B“ рейтинг за страната. Преструктурирането намали задълженията на Гърция с около 100 млрд. евро, или една трета от общото им количество.

#дългова криза #кредитна агенция #рейтингова агенция #Стандард енд Пуърс #кредитен рейтинг #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »