В земеделското министерство не знаят Брюксел да готви санкции срещу България

В земеделското министерство не знаят Брюксел да готви санкции срещу България
БГНЕС
A A+ A++ A

В Министерството на земеделието и храните (МЗХ) не е постъпвала информация, че Европейската комисия (ЕК) възнамерява да наложи финансови санкции на държавата по Програмата за селските райони. Това съобщиха за програма "Хоризонт" на БНР от пресцентъра на агроведомството.

Във връзка с медийни публикации за очаквания, че Еврокомисията ще наложи на България стотици милиони евро глоби, от фонд "Земеделие" уточняват, че единствените влезли в сила финансови корекции за 2015 г. са в размер на 26 млн. евро, наложени по осем мерки от старата селска програма.

В ход е процедура по общинските мерки, като по първоначалните заключения от одитните доклади сумата, предложена за изключване, е била 235 милиона евро. След преговори са отпаднали 196 милиона. Все още под въпрос е глоба от 33 милиона евро, за които скоро предстои помирителна комисия. Очаква се, че и това число ще бъде намалено от Фонда.

Близо 5 милиона евро са санкциите, които ще бъдат наложени за финансиране на проекти за ВЕИ сектора, като първоначалната санкция, планирана от Брюксел, е била 28 милиона евро.

Според директора на фонд "Земеделие" Румен Порожанов медийните публикации за очаквани сериозни глоби са удар срещу него заради засегнати финансови интереси.

#МЗХ #Порожанов #санкции #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"