Дянков обеща по-високи заплати, КНСБ го освирка

Дянков обеща по-високи заплати, КНСБ го освирка
Премиерът Борисов маха пред погледа на бившия президент Първанов по време на конгреса на КНСБ в София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Делегатите на провеждащия се конгрес на Конфедерацията на независимите синдикати в България освиркаха финансовия министър Симеон Дянков, въпреки че той обеща ръст в заплатите.

Делегатите посрещнаха с аплодисменти премиера Бойко Борисов и други от гостите на откриването на форума, но се чуха освирквания при споменаването в залата на името на министъра на финансите Симеон Дянков, предаде Дарик.

Борисов коментира освиркването с думите: „Благодарен съм на Симеон Дянков, че го има, иначе щяхте да свирите по мен".

„Може да има ръст на пенсии и на заплати в държавните организации догодина. Напълно е възможно, ако всички се напънем. Аз съм оптимист, мисля, че може да стане," обеща вицепремиерът Симеон Дянков на конгреса на Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ).

25% ръст на средната работна заплата при възстановяване на заетостта поиска КНСБ по време на откриването на конгреса. От началото на следващата година минималната работна заплата трябва да стане 330 лева (при 290 лв. сега), заяви лидерът на синдиката Пламен Димитров.

Той отново подчерта, че кризата е коствала на българската икономика над 400 000 работни места и свиване на доходите. Въпреки трудностите и ограниченията, диалогът с управляващите е дал и добри плодове - например съхраняването на над 20 000 работни места чрез програмата за работа на непълно работно врем, посочи синдикалният лидер.

Дянков не се съгласи с лидера на КНСБ и посочи, че минималната работна заплата се е увеличила с 22% от началото на кризата, докато инфлацията се е повишила с 8 процента, което е реален растеж.

Според Борисов в къщи и вили има „заровени" поне 20 милиарда евро. Този извод той направи по повод споровете между управляващи и опозиция за законопроекта за отнемане на незаконно придобито имущество. Борисов изрази надежда парламентът да гласува закона за конфискация, тъй като ГЕРБ не били вечни, а законът щял да бъде без срок.

„Той ще важи и срещу нас", подчерта министър-председателят.

На конгреса премиерът увери, че след като минималните доходи вече са се увеличили, следва догодина да продължат да се вдигат. По думите на Борисов, ако има премиер, който да не иска пенсиите да са високи и заплатите да растат, то той бил „за убиване". Въпросът обаче се състоял в това доколко икономиката позволява подобен ръст.

Според премиера това била най-дългата криза е единственият начин да удържим на конкуренцията на САЩ и Китай бил да станем икономически по-ефективни. В момента с това, което се строи, ще видите, че рязко ще се подобри инвестиционният климат и животът на хората, категоричен бе Борисов пред синдикатите.

Според столичния кмет Йорданка Фандъкова само през тази година с продължението на първия лъч на софийското метро и откриването на втория ще бъдат разкрити около 500 нови работни места. Фандъкова увери, че въпреки трудностите, които изпитва София, тя остава градът, в който безработицата е три пъти по-ниска от средната за страната. По данни на Агенцията по заетостта за първото тримесечие безработицата в столицата е 3,8 на сто при 11 процента за страната.

#Симеон Дянков #КНСБ #Пламен Димитров #синдикати #Министър на финансите #Бойко Борисов #министър-председател на България #минимална работна заплата #безработица #работни места #Йорданка Фандъкова #кмет на София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници