Първият електронен търг за дървесина се провали заради бойкот на участниците

Първият електронен търг за дървесина се провали заради бойкот на участниците
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

500 млн. лева годишно е оборотът в първичната търговия с дървесина у нас. За да избегне манипулации и договорки между търговците, държавата започва да провежда търговете по електронен път. Първият търг обаче се провали заради бойкот от страна на участниците.

“Досега търговете по дървесина се правеха по региони и на тях се явяваха само местни фирми: Те се познават и се договарят: на този търг аз ще давам една стъпка напред, другите няма да участвате. Аз ще спечеля. На другия търг аз ще си мълча. Другият ще даде”, обясни заместник-министър Георги Костов.

Така държавата губи, защото продава материала евтино, като цената се качва най-много с 10 процента над първоначално обявената. При първите пробни електронни търгове в Северно-централното предприятие в условия на анонимност и участници от цялата страна началната цена скача с 30 на сто.

Днес Югозападното предприятие обяви първия си търг. Заявено беше участие от четирима играчи. Никой от тях не наддаде. Директорът на предприятието Дамян Дамянов обясни, че търговците са обучавани как да играят на тези търгове.

“Още там беше заявено, че те ще намерят начин да бойкотират този електронен търг, тъй като не могли да наддават, когато не виждат хората срещу себе си, което аз не се наемам да го коментирам. Вие се сещате за какво става дума”, посочи още Дамянов.

След като първият търг се провали, вторият, обявен половин час по-късно, беше успешен. Двама от участниците наддадоха и цената се качи с 2 000 лева. 

#търг #дървесина #търговци #договорки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"