Недоверие към сближаването между ЕС и Украйна разчете Кремъл в резултатите от холандския референдум

Недоверие към сближаването между ЕС и Украйна разчете Кремъл в резултатите от холандския референдум
БГНЕС
A A+ A++ A

Резултатите от произведения в Холандия консултативен референдум показват, че холандските граждани гледат с недоверие на договора за сближаване между Украйна и Европейския съюз. Това заяви днес Кремъл, цитиран от Ройтерс.

"Тези (резултати) сочат какви са нагласите на холандските граждани към конкретен документ. Холандските граждани имат съмнения, не вярват. Отправят послание за недоверието си (към споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС)", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.

На вчерашния референдум холандските избиратели с голямо мнозинство отхвърлиха ратифицирането на договора между Украйна и ЕС за по-близки политически и икономически връзки, като по този начин изразиха неодобрението си към правителството си и върхушката в Европейския съюз, отбелязва Ройтерс.

Чисто технологично отхвърлянето на ратификацията блокира процеса на пълното прилагане на споразумението и днес ЕК отказа да коментира възможните варианти занапред.

Междувременно бе съобщено, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е огорчен от резултата от вчерашния референдум в Холандия по споразумението ЕС-Украйна. Това заяви на пресконференция говорителят на комисията Маргаритис Схинас.

По неговите думи Юнкер прекарал нощта на телефона в разговор с европейските ръководители за оценка на обстановката. В отговор на въпрос дали е разговаряно с украинското правителство, говорителят посочи, че това се прави в момента. Той отбеляза, че Юнкер е изразил в интервю по-рано тази година очакването референдумът да се отрази на Европа.

ЕК остава решена да развива отношенията си с Украйна. Сега е работа на холандското правителство да оцени резултата и да прецени следващите стъпки. Холандското правителство няма нужда от помощ от ЕК за взимането на решение. Холандското законодателство определя силата на референдума като консултативна, заяви Схинас.

ЕС е сбор от демокрации, хората и правителствата решават въпросите. Споразумението бе подписано и 27 държави в ЕС го ратифицираха, както и Европейският парламент. Споразумението вече се прилага първоначално с подкрепата на всички държави от Общността, отбеляза говорителят.

Той потвърди, че по-късно този месец предстои да бъде предложено отпадане на визите за украинците. Според него няма връзка с британския референдум за оставане или напускане на ЕС.

#Холандия #референдум #сближаване между ЕС и Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »