ВМРО иска затвор за проповядване на радикален ислям

ВМРО иска затвор за проповядване на радикален ислям
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Който проповядва радикален ислям да се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, внесени днес от депутати от ВМРО.

Партията на Красимир Каракачанов е внесла още и определение на идеологията "радикален ислям".

"Идеология "радикален ислям" се проповядва от едно лице, когато то с думи, действия или разпространение на текстове или символи агитира за някоя от следните идеи: за създаване на Ислямска държава (Халифат); за налагане на законите на "Шериата" над светските; за насилствено налагане на религиозни принципи и норми на поведение, характерни за исляма, или пропагандира насилие във вид на свещена война (джихад) срещу немюсюлмани. Същото деяние е налице, когато се набират последователи или средства в подкрепа на терористични организации, чиято идеология е базирана на исляма или се извършва агитация в полза на такива организации.", се предвижда в законопроекта", гласи предложението.

В сегашния наказателен кодекс е криминализирано проповядването на "недемократична идеология", като единствената такава е цитиран "фашизмът", който далеч не е най-показателният пример, а и на практика няма съвременни проявления (за разлика от националсоциализма например).

"Считаме, че изричното упоменаване на радикалния ислям в чл. 108 е изключително важно с оглед на заплахата, която представлява той за нашето общество. Освен това подобен запис ще направи ясно разграничението между религия (за каквато той иска да се представи) и идеология и ще има възпиращо действие спрямо потенциалния контингент на пропагандата му", посочват в мотивите си вносителите.

 

#радикален ислям #ВМРО #законопроект #затвор #халифат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"