„Шпигел“: Холандският референдум е тежък удар срещу ЕС

„Шпигел“: Холандският референдум е тежък удар срещу ЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Резултатите от референдума в Холандия за асоциирането на Украйна показва дълбоката криза на общността и са тежък удар срещу нея, коментира немското списание „Шпигел“.

Според окончателните резултати от референдума 61,1% от избирателите са гласували срещу споразумението, а – 38,1% са го подкрепили. Избирателната активност бе 32,2%, което прави референдумът валиден. Избирателният праг в Холандия е 30-процентна активност. Авторът на коментара Маркус Бекер напомни, че "става въпрос не за някакво споразумение за свободна търговия, а за договора, заради който през ноември 2013 година започна народното въстание в Украйна".

"Самият факт, че холандците ясно се обявиха именно срещу този договор има символично знамение“, подчертава се в статията. “Резултатът няма задължителна сила за правителството на Холандия, но ако то пренебрегне референдума, тогава може да бъде обвинено, че не се интересува от волята на народа”, посочва авторът.

Според съобщения в месдиите  премиерът Марк Рюте е заявил, че може да се наложи да се съобрази с референдума. "Ако Холандия откаже да ратифицира договора за асоциирането на Украйна, макар и да бъде единствената в ЕС, това може да провали изпълнението на целия пакет от договорености", отбелязва журналистът.

“За Евросъюза резултатът е двоен шамар и въпросът е дали това ще предизвика само синина под окото или направо фрактура на челюста“, смята Бекер. "Резултатът от референдума свидетелства, че в момента ЕС изобщо не се радва на популярност в Холандия, която само допреди няколко години се смяташе за най-дружелюбно настроената държава към Евросъюза. От друга страна, това показва, че около 70% от населението не питае интерес към такъв важен европейски въпрос или пък е смятало, че техният глас няма тежест“, смята авторът.

Според него вина за това имат както ЕС, така и правителството на Холандия. Според журналисти за появата на определени страхове и опасения са способствали „катастрофалната картина на една разединена общност, каквато представлява ЕС заради положението около Гърция, и оргията на егоизма на източноевропейските държави в хода на миграционната криза“.

#сближаване между ЕС и Украйна #референдум #Холандия #Герт Вилдерс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »