Патентният данък за такситата ще е между 300 и 1000 лв.

Патентният данък за такситата ще е между 300 и 1000 лв.
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите намалиха със 100 лв. долната граница на патентния данък, който собствениците на таксита ще дължат на общините. На второ четене днес те гласуваха промяна в Закона за местните данъци и такси, където записаха, че общините ще могат да определят данъка в границите между 300 и 1000 лв., а не между 400 и 1000 лв., както беше прието на първо четене.

Данъкът ще е за всеки автомобил годишно, като Общинският съвет на населеното място, на чиято територия се извършва превозът, ще го определя в срок до 31 октомври на предходната година. Ако превозвачът прекрати дейността преди края на годината, надвнесеното ще му бъде върнато, предвиждат приетите текстове.

Данъчно задължени лица с приетите промени са превозвачите, притежаващи удостоверение за регистрация от изпълнителния директор на изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", на които е издадено разрешение за таксиметров превоз на пътници от кмета на съответната община, или лицата, извършващи таксиметров превоз от името на регистриран превозвач, но за своя сметка.

Правоотношенията между превозвача и водача се уреждат с писмен договор.

С поправки в закона за автомобилните превози регистрираният превозвач ще отговаря солидарно за вредите, причинени от шофьори, действащи от негово име, но за своя сметка, при или по повод на извършване на таксиметрови превози на пътници, когато са покрити от "Гражданска отговорност" и "Злополука", съгласно Кодекса за застраховането. Тази разпоредба е в сила от 1 април.

Приетите днес промени ще са действащи от януари 2017 г.

Предвижда се шефът на съответното регионално звено на автомобилната администрация да издава удостоверение за водач на лек таксиметров автомобил на кандидатите, които отговарят на изискванията и са си взели изпита успешно. Удостоверението ще важи пет години.

 

#депутати #патентен данък #таксита #Автомобилна администрация #Гражданска отговорност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"