Тимошенко може да умре до дни, алармира семейството й

Тимошенко може да умре до дни, алармира семейството й
Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко показва белези от наранявания при преместване от затвора в болница, 27 април 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко може да умре в близките дни, обявиха съпругът и дъщерята на бившия украински премиер.

Тимошенко вече 10 дни гладува в затвора в Харков, където излежава седемгодишна присъда за злоупотреба с власт заради договор за газови доставки с Русия, сключен след газовата криза от 2009 г. Самата Тимошенко и привържениците й твърдят, че присъдата и продължаващите процеси срещу нея са политическа разправа с нея от страна на противника й – президента Виктор Янукович.

Съпругът на бившия премиер – Александър Тимошенко, се обърна с молба към нея да прекрати стачката. Той обвини президента Виктор Янукович, че се стреми към физическо унищожение на съпругата му, предаде Нюзру.

Само няколко седмици преди Европейското първенство по футбол, което ще се проведе в Полша и Украйна, германски политици от управляващата десноцентристка коалиция призоваха стадионите в украинските градове да бъдат бойкотирани и първенството да се премести в Германия заради отношението на украинските власти към Тимошенко.

„Киев трябва да разбере, че има последствия за политиката, която провежда“, заяви вчера министърът на развитието Дирк Нибел. Опозиционните социалдемократи подкрепиха предложението.

„Германия също е съседна на Полша държава и е подготвена за големи футболни форуми, така че преместване на игрите у нас ще е най-лесно“, заяви членът на спортната комисия към Бундестага Габриеле Фограшер, цитирана от Нюзру и в. „24 часа“.

Нейни колеги призоваха УЕФА да провери дали Полша не е в състояние да приеме всички мачове и ако не може, да се прехвърлят някои игри в Германия. Преди 3 дни обаче УЕФА отхвърли подобна идея.

Юлия Тимошенко е в затвор в Харков само на километър от стадиона, на който на 13 юни Германия трябва да играе срещу Холандия. Възможно е обаче и двете държави да откажат да пратят играчите си там.

#Юлия Тимошенко #Украйна #Виктор Янукович #Германия #Евро 2012 #Холандия #затвор #гладна стачка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници