Парламентът закри инфраструктурната компания

Парламентът закри инфраструктурната компания
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за пътищата, с който закри държавното предприятие Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти".

В мотивите на законопроекта е записано, че предложението за закриване е на базата на вътрешен анализ на дейността на предприятието и на анализ, представен от Световната банка. В тях е отчетено, че съществуването на компанията не е оправдано от гледна точка на нейната ефективност, тъй като тя няма достатъчно добавена стойност за цялостния процес по изграждане, поддържане и управление на пътната инфраструктура, а отделните дейности по разработване на проектите и провеждане на отчуждителни процедури, се възлагат на външни изпълнители.

През юли 2011 г. създаването на компанията беше одобрено от Народното събрание. Тогава в Закона беше записано, че тя ще работи за ускореното изграждане на автомагистралите "Струма", "Хемус" и "Черно море".

Беше прието правата на собственост да се упражняват от министъра на регионалното развитие. Предложението за създаването на тази структура беше на Министерския съвет, като мотивът тогава беше, че това е бил поет ангажимент към председателя на Европейската комисия и към комисаря по регионалното развитие.

#Парламент #компания #инфраструктурни проекти #АПИ #автомагистрали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »