Съдът върна над 200 картини от трезора на КТБ на Игор Марковски, 37 са "в неизвестност"

Съдът върна над 200 картини от трезора на КТБ на Игор Марковски, 37 са "в неизвестност"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Софийският апелативен съд (САС) е върнал картини на Игор Марковски, организатор на аукциони на предмети на изкуството, иззети от трезора на обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ). Това съобщи той в профила си във "Фейсбук".

Картините бяха взети през декември 2014 година, малко след отнемането на лиценза на банката. По думите на Марковски той е оставил 275 картини на отговорно пазене при мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, защото не могъл да намери по-сигурен и достатъчно просторен склад за платната. Договорът му е лично с Василев. Картините бяха иззети от прокуратурата и поместени в Националния исторически музей и Националната художествена галерия. За част от тях Марковски твърдеше, че има документи.

"Картините, които са лично моя собственост са 275 (двеста седемдесет и пет) броя. За 37 (тридесет и седем) броя картини все още не се знае къде са, #кой и защо ги е взел, но има време ще се разбере и това.
Самият акт на връщането ще бъде ясен до няколко дни и ще уведомя заинтересованите", пише Марковски в профила си. 

От поста не става известно дали картините са били в неизвестност още при изземването им от трезора на КТБ или са изчезнали в последствие. В интервю пред e-vestnik.bg от ноември 2015 година, Марковски заявява:

"От 275 картини, за които претендирам, че са лично моя собственост, оставени на отговорно пазене в трезора на КТБ, и които съм сравнил с документ за изземане от съда, липсват 37 картини". От това по-скоро става известно, че картините са отстъствали още при акцията на прокуратурата.

Марковски пише в поста си, че е "в преговори съм да направя една изложба, вероятно към края на тази година, на която да изложа т.нар. "Арестувани картини".

#КТБ #картини #артефакти #Цветан Василев #съд #Фейсбук

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »