1500 лекари протестираха в центъра на София

1500 лекари протестираха в центъра на София
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 1500 лекари и представители на пациентски организации излязоха на митинг днес под надслова "Истинска реформа за истинска медицина". Протестът продължи два часа в центъра на София под прозорците на Министерския съвет, президентството и Народното събрание на Ларгото.

В декларация до министър-председателя, министъра на здравеопазването и председателя на Народното събрание лекарите поискаха да се върне върховенството на закона, да се възстанови договорното начало между съсловната организация и институциите, да се осигури "реално финансиране" и "гарантиран достъп до качествено здравеопазване".
Георги Кръстев, председател на Пловдивската лекарска колегия, заяви, че откакто съществува НЗОК са сменени 14 здравни министъра и няма никаква сигурност в сектора.

„Може да бъдете категорични - не просто министерството, правителството, а и мнозинството имат ясна воля за промени“, така здравният министър Петър Москов отговори на исканията на протестиращите. Днес той бе в Шумен, където обяви сливането на шуменската болница с тази в Нови пазар.

Лекарите са издигнали плакати, които гласят: „Искаме реални реформи“; „Не на цифровия индикатор“ и „Бюрокрацията не лекува“, а от районната колегия в Пловдив са издигнали плакат с надпис: „Днес протест, а утре стачка“.
Всички медици носят сини знамена, на които пише: „Истинска реформа за истинска медицина“, както и бели балони с червен кръст на тях.

Протестиращите настояват да се продължи действието на Националния рамков договор от 2015 г. и за възстановяване на действащите към него наредби до приемането на нов договор.

 

#лекари #протест #рамков договор #НЗОК #осигуровки #пациентски организации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници