Германски прокурори започнали разследване срещу „Мосак Фонсека" година преди изтичането на "Панама пейпърс"

Германски прокурори започнали разследване срещу „Мосак Фонсека" година преди изтичането на "Панама пейпърс"
Централата на „Мосак Фонсека” в Панама / БГНЕС
A A+ A++ A

Прокурори в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия са започнали разследване на дейността на панамската кантора „Мосак Фонсека” („МосФон”) преди повече от година. Това гласи информация на всекидневника „Зюддойче Цайтунг” (ЗЦ) и обществената медия НДР.

Името на „МосФон” е фигурирало в компактдиск с поверителни документи, които властите закупили от анонимен източник за 1 милион евро. Изтичането на „Панамските документи” (чиято големина е около 2,5 терабайта – б.р.) е доста по-голямо от информацията на CD-то (със стандартна големина 700 мегабайта), но и тя е била достатъчна на властите да започнат разследване срещу панамската кантора, смятат местните медии. Проверката тече и в момента, като не е ясно дали са събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинения срещу правната фирма. Нейната дейност е да посредничи по създаването на офшорни компании за свои клиенти.

В предишни публикации по темата, „Зюддойче Цайтунг” разкри как големи германски банки като „Дойче банк” и спасената от държавата по време на финансовата криза „Комерцбанк” чрез „Мосак Фонсека” са прехвърляли активите на свои клиенти в страни, които са „данъчен рай”. Германските власти, както тези в други страни, заявиха, че ще започнат разследвания на базата на информацията в 11,5-те милиона документи на „МосФон”, които в неделя изтекоха през Международния консорциум на разследващите журналисти. Документите стигат до консорциума, след като най-напред ги получава именно „Зюддойче Цайтунг”. В последствие работата по тях е разпределена между над 100 издания и продължава близо година.

Още преди това обаче някои германски банки са сигнализирали на данъчните власти, че „Мосак Фонсека” може да служи за укриване на данъци, гласи сега разкритата информация. В последствие властите купуват въпросния диск, а някои от изникналите в него имена на отделни лица и финансови институции плащат глоби на базата на доказателствата. „Комерцбанк” е платила 17,1 милиона евро, „HSH Nordbank” и „Hypo-Vereinsbank” са платили по 20 милиона евро заради съдействие при укриване на данъци от страна на техни клиенти. Такъв тип престъпления струват на Германия около 50 милиарда евро годишно, заяви ръководителят на Германския данъчен съюз Томас Ейгенталер пред обществената „АРД”.  

От „Мосак Фонсека” на този етап отричат каквито и да е незаконни действия от тяхна страна, а освен това подадоха и жалба в панамската прокуратура заради кражбата на поверителните им документи, осъществена от компютърни хакери. „Никой не говори за хакването, а това е единственото извършено престъпление”, заяви съоснователят на компанията Рамон Фонсека, цитиран от АФП. Той добави, че според техническите доказателства на кантората компютърната атака е осъществена от „сървъри в чужбина”.

Пред АП Фонсека заяви, че нападението най-вероятно е извършено от Европа. Кантората и правителството на Панама неколкократно заявиха след изтичането на документите, че офшорните компании не са незаконни и „МосФон” не носи отговорност, ако клиентите й са използвали фирмите за укриване на данъци или друга нелегална дейност. Изтичането на информацията имаше глобални последици и доведе до обществено възмущение заради начина, по който богатите и влиятелните укриват данъци.

Премиерът на Исландия вчера подаде оставка заради масовите протести в страната му. От „Панамските документи” стана ясно, че Сигмундур Гунлаугсон и съпругата му са държали и държат милиони долари в частна компания на Вирджинските острови. От документацията на „Мосак Фонсека” още става ясно, че със сходни действия са свързани украинския президент Петро Порошенко, семейните кръгове на китайския му колега Си Цзинпин, британският премиер Дейвид Камерън, новият президент на ФИФА Джани Инфантино, спортни звезди като Лионел Меси, хора на изкуството като режисьора Педро Алмодовар и други. Първоначалните информации също показват, че зад офшорния параван режимът на президента Башар Асад в Сирия е заобикалял международните икономически санкции и е финансирал военните си действия, а по сходен начин са минавали и средствата за ядрената програма на Северна Корея.

#"Панама пейпърс" #пране на пари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"