Румъния повишава заплатите в бюджетния сектор

Румъния повишава заплатите в бюджетния сектор
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Технократското правителство на Румъния ще повиши в следващите 18 месеца заплати в бюджетния сектор, най-вече за да намали разликите в доходите на най-ниско платените служители.

Това съобщи премиерът Дачиан Чолош и обясни, че поради факта, че са започнали работа по различно време през годините, се получават разминавания в заплатите между хора, извършващи една и съща дейност.

От втората половина на годината започва повишение, което средно ще бъде с 5%, допълни правителственият говорител Дан Сучу. Най-голямото ще бъде от 20% при хората от службите за социално подпомагане.

За целта от бюджета се отделят около 500 милиона леи (112 млн. евро) за 2016 г. и три пъти повече за следващата година. В края на 2015 г. властите се договориха с профсъюзите и работодателите от началото на май да вдигнат минималната брутна заплата с 19% до 1250 леи (280 евро).

Румъния постигна свиване на дефицита в бюджета и валутната сметка и отчита един от най-високите темпове на растеж на икономиката след като през 2009-2015 г. получи помощ от МВФ, коментира "Ройтерс".

Реза Бакир, ръководител на мисията на МВФ за страната, каза, че догодина фискалният дефицит може да достигне 3.3% от БВП. Целта, която правителството си постави, е 2.8%, а ЕС е определил таван от 3% от БВП.

#Румъния #бюджет #държавни служители #МВФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници