Теменужка Петкова: Интерконекторът България-Румъния ще е готов до август

Теменужка Петкова: Интерконекторът България-Румъния ще е готов до август
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Завършването на интерконектора България–Румъния отваря нова страница в българската енергетика“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на подписването на договора за изграждане на подводния участък на междусистемната газова връзка България–Румъния под река Дунав.

Строителството на подводната част е последният етап преди окончателното завършване на проекта. Изпълнител на строителните работи е австрийската компания Хабау, съобщиха от Министерството на енергетиката.

„Надяваме се след четири месеца България да разполага с първата действаща междусистемна връзка, което е реална стъпка за реализация на принципите на Европейския енергиен съюз – сигурност и устойчивост на доставките, конкурентоспособност и достъпна енергия за потребителите“, подчерта Петкова. По нейните думи изграждането на интерконектора България–Румъния е доказателство, че диверсификацията у нас не е само добро пожелание, а реалност.

Активната работа за реализация на проектите за интерконектори със съседните държави, за разширяване и модернизация на газопреносната мрежа и за разработване на местния добив на газ дават на България сериозни шансове да увеличи своята и на държавите от региона енергийна сигурност и да съдейства за по-конкурентни доставки за потребителите от Югоизточна Европа. Като допълнителна възможност за това министър Петкова подчерта и обсъжданата в момента възможност страната ни да участва в проекта за изграждане на терминал за втечнен газ до Александруполис.

Изграждането на подводния участък от междусистемната връзка България–Румъния трябва да приключи за 119 дни. Дължината на прехода е 2.1 км, а максималният капацитет на интерконектора е 1.5 млрд. куб. м. годишно.

#България #Румъния #интерконектор #Александруполис #газопреносна мрежа #диверсификация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"