204878 статии       |       407 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.6603| EUR 1.95583| GBP 2.29119|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Софийският университет избира нов ректор

17 ноември 2011, четвъртък / 09:17; Коментари: 0
Send to Kindle
Софийският университет избира нов ректор
Церемонията за избор на ректор ще се състои от 9.30 часа на 17 ноември в 65 аудитория на Ректората. Снимка: 4coolpics.com

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще избере ректор и органи на управление за следващите четири години.

Церемонията за избор на ректор ще се състои от 9.30 часа на 17 ноември в 65 аудитория на Ректората, съобщават от висшето училище.

Ректорът ще бъде избран на заседание от Общото събрание на Университета.

Подадените кандидатури са на: проф. д-р Божидар АнгеловФакултет по начална и предучилищна педагогика, проф. дфн Валери СтефановФакултет по славянски филологии, проф. дин Иван ИлчевИсторически факултет, проф. д-р Петър Славейков – Геолого-географски факултет.

Органите на управление на Софийски университет са: Общо събрание, Академически съвет и Ректор.

Всеки от тях има мандат 4 години. Той не се прекъсва с произвеждане на частични избори.

Мандатът на допълнително избраните при частични избори членове на колективен орган, както и на едноличните органи, изтича с мандата на съответния орган.

Ректорът има мандата на Общото събрание, което го е избрало. Той изпълнява своите функции до произвеждането на нов избор на ректор, но за не повече от два месеца от изтичането на мандата.

При предсрочно прекратяване на мандат заемането на съответната длъжност в продължение на две и повече години се смята за цял мандат.

Общото събрание е висш орган на управление на университета. То се състои от 400 души, сред които: представители на професорите, доцентите и асистентите по основно трудово правоотношение с университета, на помощния персонал и на студентите и докторантите.

Съставът на членовете на Общото събрание е следният: професори и доценти – 70 на сто; асистенти – 13 на сто; докторанти – 1 на сто; студенти – 15 на сто; помощен персонал - 1 на сто.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: