Синдикатите в тютюневия бранш искат среща с Борисов

Синдикатите в тютюневия бранш искат среща с Борисов
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ръководствата на браншовите синдикални структури категорично заявяват, че законовите синдикални действия, декларациите и позициите са провеждани и изразяват единствено и само защита на работните места и доходите на 420-членния колектив на „София БТ“ АД.

Това се казва в позиция на Независим синдикат на тютюноработниците /НСТ-КНСБ/ и Национален синдикат тютюнева промишленост /НСТП-КТ“Подкрепа“ по повод платеното изявление на „Булгартабак Холдинг„ АД от 05.04.2016 г.

Ето и пълният текст:

„Едностранното обявяване на престой от мениджърския екип на машините и съоръженията и колектива на „София БТ“ АД със Заповед №.1020-4100-294/ 21.03.2016 г.за периода от 15.03.2016 г. до 31.03.2016 г. в нарушение на чл. 37 и 42 от КТ и Директива 2020/14/ЕО за създаване на обща рамка за информация и консултации на работниците и служителите в Европейската общност, наложи провеждането на преговори на 22.03.2016 г. между председателите на браншовите синдикални организации и представителите на работниците и служителите с представители на ръководствата на „Булгартабак Холдинг“ АД и „София БТ“ АД.

На преговорите не бе предоставена от мениджърския екип обективна икономическа информация и доказателства, каквато те са длъжни да представят, с което да аргументират нуждите от съкращаване на над 400 работници и служители в „София БТ“ АД и на голяма част от персонала на холдинга. По този повод ръководствата на двата браншови синдиката с нарочна декларация на 23.03.2016 г. запознаха със случващото се в„София БТ“ АД Министър-председателя г-н Бойко Борисов и изп. директор на Агенция по приватизация и следприватизационен контрол г-н Емил Караниколов. В Декларацията бе оповестено изричното решение на синдикалните структури, че: „не приемаме решението за спиране на производството на тютюневи изделия в „София БТ“ АД, както и за прекратяване на износа на тютюневи изделия с търговски марки на „Булгартабак Холдинг“ АД за регион Близък Изток”. Настояхме за съдействие от Министерски съвет и Агенция за приватизация и следприватизационен контрол и провеждането на спешна среща с реалния мажоритарен собственик на БТ ИНВЕСТ ГмбХ, Австрия- дружество, закупило през 2011 г. 79,83 % /седемдесет и девет цяло и осемдесет три стотни/ от „Булгартабак Холдинг“ АД.

През последните години на световна финансова и икономическа криза сме свидетели как правителства на страни от Европейския съюз - Германия, Австрия, Италия, Франция се намесваха пряко в дейността на 100 % частни фирми на базата на което се запазваше дейността, пазарите и работните места на структуроопределящи фирми, допринасящи за формирането на националните бюджети.

След 2000-та година в системата на „Булгартабак – Холдинг” АД цигарено производство се извършваше в 9 дружества в Пловдив, Благоевград, София, Стара Загора, Хасково, Асеновград, Плевен, Шумен и Видин, а в настоящия момент само в 2 - „София БТ“ АД и „Благоевград БТ“ АД?

България е единствената държава, която намалява обема на производство на цигари по необясними за нас причини, поради това, че Договорът за приватизационна продажба на акции -79,83 % от капитала на „Булгартабак Холдинг“ АД и поетите ангажименти от купувача БТ ИНВЕСТ ГмбХ, Австрия през 2011 г. с ангажимент до 2021 г. все още са тайни и засекретени и за нас, работещите в цигарения холдинг, а може би и за държавните институции, защитаващи националните интереси.

Уважаеми дами и господа,

Бяхме обвинявани, че изнасяме неверни данни за това, че „София БТ“ АД е в престой, а не е спряла производствената дейност, че не се демонтират технологични линии в „София БТ“ АД.

По наше настояване на 01.04.2016 г. Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол извърши проверка в дружеството със следните констатации:

„При извършената проверка се установи, че в „София БТ“ АД не се осъществява производствена дейност.“ „Констатирано е, че в цех „Производство на цигари“ са демонтирани 2 производствени линии - Линия № 4 и линия № 6за производство и пакетиране на цигари, за които е предоставен Списък - извадка от инвентарна книга с инвентарните номера на отделните компоненти. Комисията е информирана, че двете линии са преместени и монтирани в „ Благоевград БТ“ АД.

Браншовите синдикални структури не разполагат с договора за приватизация и не могат да се произнесат дали това представлява нарушение на приватизационния договор, а в платеното съобщение на „Булгартабак Холдинг“ АД от вчера, 05.04.2016 г. е заявено, че „основните производствени мощности не са „изнесени“, а се намират и към момента на територията на фабриката!!!

/Прилагаме Констативен протокол за извършена проверка на място от служители на АПСК на 01.4.2016 г./

В момента, за периода от 01.04. 2016 г. има две заповеди на мениджърския екип на „София БТ“ АД- първа Заповед №.1020-4100-294/ 21.03.2016 г., с която:

„СПИРАМ дейността в дружеството, считано от 01.04.2016 г., за неопределено време.“ Подписана от изп. директор Владимир Гечев Жеков.

За същият период, от 01.04.2016 г., със Заповед № 1020-4100-300/ 31.03.2016 г., на същия изпълнителен директор Владимир Гечев Жеков се нарежда „Продължавам обявения ПРЕСТОЙ на машините и съоръженията в „София БТ“ АД. за определен срок: от 01.04.2016 г. до 31.05.2016 г. включително.“

Ние питаме коя заповед е валидна?

През този период, от 15.03.2016 г. и до настоящия момент персонала на„София БТ“ АД не се допуска на територията на дружеството, а се привикват ежедневно по 30 и повече човека от персонала, на които се предлага по чл. 331, ал.1 от Кодекса на труда, прекратяване на трудовия договор сключен между „София БТ“ АД и отделния човек, но отбелязваме - трудовият договор ще бъде прекратен от 10.05.2016 г.!!!

На 10 май 2016 г. господа управляващи и контролиращи, нови 420 работници и специалисти от високотехнологично производство ще се влеят в редиците на безработните в България, вина за което ще имат всички бездействащи държавни институции, имащи законовото основание да се намесят за разрешаването на този сложен казус, още повече, че към отделни държавни структури, министерства, ръководството на „Булгартабак Холдинг“ АД са отправени искания от други две търговски фирми с изявено желание за закупуване и законна реализация на произвежданите цигари в „София БТ“ АД и „Булгартабак Холдинг“ АД, но до настоящия момент, вече 7 месеца, нито една институция не е намерила време за обсъждане на постъпилите оферти.

Цялата сметка ще бъде платена от работниците и специалистите в „София БТ“ АД в настоящия момент, а в последствие и от другите работещи в подготовката на тютюн и производството на цигари приблизително още над 400 човека в цигарения холдинг. За да бъдат изхвърлени от софийската цигарена фабрика, собственика е готов да заплати над 6 млн. лв. и да предприеме всякакви действия, за които няма икономическа обосновка, а основната причина, сочена от мениджърския екип е твърде несериозна - негативна медийна кампания срещу „Булгартабак“.

Ръководствата на двата браншови синдиката настояват за спешна среща с министър-председателя и неговия екип, на която да бъде поканен представител на мажоритарния собственик за избягване на ескалация на социалното напрежение, запазване на производството, пазарите на „Булгартабак Холдинг“ АД и трайните работни места в дружествата на Холдинга, пълнещи бюджета на България с над 350 млн. лв. годишно.

#синдикати #работници #Булгартабак #търговия #договор #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"