Летище „Балчик“ посреща туристи от 3 май

Летище „Балчик“ посреща туристи от 3 май
Летище „Балчик“ има сертификат да приема само малки въздухоплавателни средства и не е оборудвано с необходимата техника за големи самолети. Снимка: balchik.com
A A+ A++ A

Първият самолет с туристи ще кацне на летището в Балчик на 3 май, когато аеропортът ще бъде окончателно преобразуван от военен в граждански.

„Първият полет до Балчик ще бъде международен полет от пражкото летище „Ружине“ с 9-местен джет“, съобщи началникът на летище „Балчик“ Красимир Костов, цитиран от Дарик.

Той припомни, че след решение на МС и с протокол, подписан на 21 септември 2011 година, портът бе прехвърлен от Министерството на отбраната на Министерството на транспорта.

Въпреки че ще премине в активите на държавното дружество „Летище София“, аеропортът в Балчик ще продължи да се използва и за военни цели.

Летището в Балчик е формирано като гражданско през 1935 г., когато Южна Добруджа е била в пределите на Кралство Румъния. Тогава са се изпълнявали регулярни и чартърни полети с 6-местни самолети на територията на Румъния.

През 1941 г. летището става военно и се е използвало от българска и от германска страна.

След 1944 г. се използва от съветски бойни части и след това - до септември 2011 г., е военно.

През 1960 г. и началото на 1961 г. летище „Балчик“ е обслужвало трафика на летище „Варна“, което в продължение на 1 година е било в ремонт. Тогава военните самолети са били пребазирани в Добрич.

През 2006 г. бе сключен договор между „Албена“ АД и Министерството на отбраната и аеропортът в Балчик се е използвал и за граждански полети, но военните са имали приоритет, а полетите на „Албена“ са се изпълнявали само тогава, когато не са затруднявали дейността на ВВС.

Летище „Балчик“ има сертификат да приема само малки въздухоплавателни средства и не е оборудвано с необходимата техника за големи самолети.

„Ако портът се управлява добре, той би бил рентабилен и финансовият резултат от дейността може да бъде положителен“, заяви Красимир Костов. Той е завършил Висшето военно училище в Долна Митрополия и работи на летище „Балчик“ от 1985 г., бил е командир на ескадрила и началник-щаб на военното поделение.

Гражданският персонал на летището се състои от трима души, но отговорностите по поддръжката на порта са съвместни с военните, уточни Красимир Костов.

В средата на месец юни в Балчик ще се проведе двудневен международен авиационен фестивал, на който се очакват представители от различни държави с малки самолети и гости, свързани с авиацията.

#ВВС #летище София #Красимир Костов #Балчик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"