Исландският премиер е първата жертва на "Досиетата от Панама"

Исландският премиер е първата жертва на "Досиетата от Панама"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът на Исландия Сигмундур Гунлаугсон подаде оставка, предаде Би Би Си. Гунлаугсон е първата "жертва" на скандала с "Досиетата на Панама", тъй като името му бе замесено в участие в офшорно дружество, което е притежавали облигации на три местни банки в разгара на кризата в страната.

Гунлаугсон е обвинен в укриване на семейни активи на стойност милиони долари. Вчера пред парламента имаше масови протести с искане премиерът да се оттегли от поста си.

Прогресивната партия на Исландия предложи постът на Гунлаугсон да се поеме от министъра на земеделието и риболова Сигурдур Инги Йохансон.

По-рано Гунлаугсон призова президента на страната Олафур Рагнар Гримсон да разпусне парламента, но държавният глава отказа с мотива, че трябва първо да проведе разговори с политическите партии.

"Не мисля, че е нормално премиерът да може еднолично да разпусне парламента при положение, че мнозинството от депутатите не са съгласни с това решение", заяви Гримсон.

Изтеклите документи показват, че Сигмундур Гунлаугсон и съпругата му са придобили офшорната компания Wintris през 2007 г., базирана на о. Тортола – най-големия от Британските Вирджински острови. Той не е декларирал участие в компанията през 2009 г., когато влиза като депутат в парламента. След 8 месеца продава дяловете си в Wintris - 50% - на съпругата си за 1 долар.

Гунлаугсон твърди, че законите не са нарушени и съпругата му не се е облагодетелствала финансово.

Документ, подписан от съпругата на Гунлаугсон – Анна Сигурлауг Палсдотир, през 2015 г., показва, че офшорната компания е била използвана за инвестиране на милиони долари от наследени пари.

Съдебни архиви сочат, че офшорната компания е инвестирала значителни суми в облигации на три големи исландски банки, които се сриват по време на кризата през 2008 г. Wintris е в списъка с кредиторите с претенции за милиони долари към фалиралите кредитни институции.

Гунлаугсон е избран за премиер на Исландия през 2013 г. Той активно участва в преговорите за банките, което може да е повлияло на стойността на акциите, собственост на офшорната му компания.

Премиерът досега държеше в тайна участието на жена си в аферата.

#Исландия #офшорни зони #банки #премиер #оставка #Сигмундур Гунлаугсон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »