Брюксел за трети път настоява магистратите да избират пряко членовете на ВСС

Брюксел за трети път настоява магистратите да избират пряко членовете на ВСС
При обсъждането на промените в Закона за съдебната власт обаче прекият избор беше отхвърлен от правосъдния министър Диана Ковачева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия за трети пореден път е настояла още през 2012 г. България да въведе прекия избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от магистратската квота.

Настояването на Брюксел беше повторено в писмо до министъра на правосъдието Диана Ковачева от генералния секретар на Европейската комисия (ЕК) Катрин Дей, която ръководи структурата, подготвяща мониторинговите доклади за напредъка на България в съдебната реформа, борбата с престъпността, корупцията и организираната престъпност, предаде „Капитал“.

Прекият избор (един магистрат - един глас) беше предложен от Съюза на съдиите в България през февруари, а зад идеята застанаха над десет неправителствени организации.

Според тях по този начин за членове на ВСС ще бъдат избрани магистрати, които са готови да работят за решаването на проблемите на системата, като в същото време редовите съдии и прокурори ще имат реални представители в кадровия орган.

Според Катрин Дей това ще бъде важна начална точка за провеждането на по-сериозна реформа в съдебната власт.

„Трябва да е ясно, че нашите анализи показват, че е осъществимо и желателно директният избор да бъде въведен навреме за сформирането на новия Висш съдебен съвет през есента на 2012 г.“, посочва тя в писмото си от 24 април.

Според Катрин Дей подобна промяна при избора на състава на ВСС „значително би подобрила изпълнението на неговите конституционни функции".

Съставът на ВСС ще трябва да бъде сменен през есента. Народното събрание ще избере 11 от членовете му, а другите 11 - органите на съдебната власт.

Новият съвет ще проведе ключови избори - на главен прокурор, директор на Националната следствена служба, председател на Върховния касационен съд, както и на стотици съдебни и прокурорски началници.

Това е второто писмо на генералния секретар на ЕК във връзка с промените в Закона за съдебната власт, които бяха приети от правителството преди две седмици, а миналия петък парламентът започна да ги обсъжда в комисията по правни въпроси.

В предишното писмо, адресирано едновременно до Диана Ковачева и до премиера Бойко Борисов, тя препоръчваше да се въведе система за директен таен избор, в който да участва всеки съдия и прокурор като гаранция, че гласът на всеки ще бъде чут.

Генералният секретар повтори позицията си и при посещението си в България в края на март, когато уточни, че от въвеждането на прекия избор ще зависи оценката на комисията в юлския доклад.

При обсъждането на промените в Закона за съдебната власт обаче прекият избор беше отхвърлен от правосъдния министър.

Диана Ковачева не успя да формулира конкретна причина за отказа си, като първо посочи като проблем липсата на време, след това техническите пречки, а накрая каза, че самата ЕК била убедена, че подобна реформа е невъзможна.

С последното си писмо обаче Катрин Дей категорично я опровергава.

Промените, приети от кабинета „Борисов“, запазват системата на индиректен избор - чрез делегатски събрания, като единствено се повишава представителността - по един делегат ще се избира на всеки петима съдии или прокурори, а не на всеки десет, както сега.

Въвеждат се по-тежки процедури за избор на членове на ВСС от парламентарната квота - освен по-дългия срок за номинации на страницата на парламента ще се публикува професионалната биография, както и мотивите на народния представител, който е направил номинацията.

Ще има изслушване на кандидатите, след което ще бъде изготвян доклад за наличието на минималните законови изисквания за заемане на длъжността, както и на данни, които поставят под съмнение нравствените качества на кандидата, неговите квалификация, опит и професионални качества и публичната репутация.

Процедурата ще се провежда отново от парламентарната комисия по правни въпроси, която организира и остро критикуваните избори на членове на ВСС и инспектората към него.

#ВСС #Висш съдебен съвет #Диана Ковачева #Катрин Дей #съдебна реформа #ЕК #Закон за съдебната власт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"