КЗК: Регулацията на доплащането на лекарства от пациентите ограничава конкуренцията

КЗК: Регулацията на доплащането на лекарства от пациентите ограничава конкуренцията
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От регулатора препоръчаха разпоредбата на чл. 5, ал. 5 от Наредбата да бъде отменена, тъй като ограничава конкуренцията в няколко аспекта.

Разглежданата норма ограничава ценовата конкуренция, като създава ненужен аспект на регулирането на цените на лекарствените продукти в допълнение на вече предприетите мерки за ограничаване публичните средства, заплащани от НЗОК за лекарствени продукти и, от друга страна, за предпазване потребителите от заплащане на необосновано високи цени за лекарства.

Разпоредбата ограничава и възможността на някои участници на пазара да предлагат лекарствените си продукти, което може да доведе до оттегляне на лекарства не само от реимбурсния, но така също и от пазара на свободна продажба. Така посочената разпоредба ограничава конкуренцията и като ограничава способността на потребителите да решават от кого да купуват, считат от КЗК. Оттам напомнят, че лекарят съвместно с пациента трябва да разполага с максимално възможния избор от лекарствени продукти, а не този избор да бъде ограничаван или предопределян от държавната регулация на цените на лекарствените продукти.

Според КЗК разпоредбата ограничава конкуренцията и от постоянната правна несигурност дали даден лекарствен продукт отговаря на изискванията за продажба на лекарства, частично заплащани от НЗОК.

Цел на чл. 5, ал. 5 от Наредбата е да се предотврати доплащане от пациентите на лекарствени продукти на по-висока стойност при наличие на такива с по-ниска стойност, посочват от КЗК. Но едновременно с това се налага и друг извод - че е налице риск да се постигне точно обратният на търсения социален ефект, тъй като пациентите, които желаят да продължат да използват лекарствен продукт, който не отговаря на изискванията на чл. 5, ал. 5, ще трябва да заплащат пълната му стойност, вместо част от нея да се поеме от НЗОК.

Според КЗК, специфичната цел на разпоредбата на чл. 5, ал. 5 от Наредбата би могла да бъде постигната чрез мерки, които да осигурят възможност пациентът, съвместно с лекаря си, да прецени какво доплащане може да си позволи за необходимия му лекарствен продукт, като се предвиди и механизъм за спазването на тези мерки.

#КЗК #лекарства #конкуренция #НЗОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »