Ивайло Калфин: Отношението към децата е знак за зрялостта на обществото ни

Ивайло Калфин: Отношението към децата е знак за зрялостта на обществото ни
A A+ A++ A

"Отношението ни към децата е знак колко зряло е едно общество", това заяви при откриването на форум, посветен на лансирането на стратегията за правата на детето на Съвета на Европа министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Калфин подчерта, че бедните деца с необразовани родители са без възможност за развитие на тези семейства. Тези семейства трябва да знаят и да имат усещането, че чрез работа могат да осигурят стабилността на фамилията и бъдещето за децата.
Социалният министър допълни, че се предвижда да бъдат закрити институциите за малолетни престъпници. Ще се разчита повече на това децата да бъдат приемани в домовете на приемни родители.

Калфин съобщи също, че в България през последните месеци има много непридружени деца на бежанци. Обсъжда се законовото представителство на тези деца, както и да се помогне за спирането на трафика на тези деца. Това са част от предизвикателствата, пред които сме изправени през последните години, допълни той.

Със спиралата на бедността рискуваме да създадем изгубено поколение, което ще подбие устоите на общността. Второ поколение емигранти изгубили илюзията на новите общества ги прави лесна мишена за радикализма. Това заяви от своя страна на форума президентът Росен Плевнелиев.

Според него, развитието на правата на децата в дигиталната среда ще се бори с уязвимостта им към екстремизма.
Трябва да сме честни в оценката къде сбъркахме и трябва да приемем новото. Гордеем се с подхода на изработването на тази стратегия. Стратегията за правата на детето е изработена в режим на съгласие с всеки член на съвета, включително е съобразена и с децата.

Плевнелиев припомни, че през 2015 окончателно бяха затворени всички институции за деца и това е станало с мащабно гражданско участие. България тук дава много добър пример, коментира той.

#Ивайло Калфин #деца #отношение #общество

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »