Днес е празник на карамела

Днес е празник на карамела
A A+ A++ A

Какво е карамелът? Карамелът е бежово до тъмно-кафяво вещество, което се получава от топлинната обработка на захар при 170 градуса. Той е основен сладкарски продукт, който се използва като добавка в пудинги и сладкиши, като пълнеж или като топинг.

Думата идва от испанската Caramelo, заимствана от латинската Caramelus/захарна тръстика/, през 18 век. В сладкарската индустрия, днес честват празника на този продукт. Ето някои основни факти за карамела:

Карамелът се използва за оцветяване на някои продукти и напитки като Кока-Кола. В съвременните рецепти се използва глюкоза, заради по-лесното й карамелизиране. Карамелените бонбони са едно от най-популярните лакомства в Америка и Канада.

Карамелът може да се използва за кола маска. Любимото сладко изкушение на българите е крем-карамел. Има теория, че карамелът е произведен за първи път от арабите.

Карамелът е една от причините да се увеличат вносът и производството на захар в Европа. Топ готвачите използват карамела за декорация, като правят различни форми.

Внимавайте с карамела, когато е горещ. Може да ви остави белези. През 2016 г. цвят карамел е един от най-актуалните в боите за коси.

Това, което препоръчват сладкарите е да опитате един от най-вкусните десерти, а именно чийз кейк с карамел, който се е наложил успешно в елитните ресторанти в Италия, Франция и Германия.

#сладкиш #горещ #продукт #индустрия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"