Баку е готов за примирие

Баку е готов за примирие
A A+ A++ A

Азербайджан е готов за прекратяване на огъня в района на Нагорни Карабах, заяви прессекретарят на азербайджанското външно министерство Хикмет Гаджиев.

За тази цел "арменските войски трябва да бъдат изведени от всички окупирани територии според резолюциите на Съвета за сигурност на ООН". Освен това трябва "да се гарантират териториалната цялост и суверенитетът на Азербайджан в рамките на международно признатите му граници".

"Азербайджан неведнъж е заявявал, че основната причина за нарушенията на прекратяването на огъня и появата на напрежение е присъствието на арменски войски в окупираните азербайджански територии", заяви Гаджиев.
Армения и Нагорни Карабах подкрепят прекратяване на военните действия в региона и строго спазване на режима на прекратяване на огъня, заяви президентът Серж Саркисян на среща с посланиците на страните членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Той добави, че Армения и Нагорни Карабах искат всички военни части да се върнат на позициите и в казармите си.

"За запазване на примирието е необходимо ОССЕ да предложи мерки за стабилизиране" на ситуацията, заяви Саркисян. В момента подобни мерки могат да включват "въвеждане на механизъм за разследване на нарушенията на примирието и значително увеличение на възможностите за мониторинг на личния представител на действащия председател на ОССЕ по въпросите на карабахския конфликт", смята арменският президент. Представителят на председателя на ОССЕ трябва да разполага с повече помощници на терен, които да отбелязват нарушенията на примирието, добави Саркисян.

Според арменския президент е очевидно, че прекратяването на военните действия и мирното уреждане на карабахския проблем е в интерес и на европейските страни. ОССЕ има особено важна роля в този въпрос. "Очакваме всички страни, загрижени за мира в региона, да поискат ясно от Баку да обясни причините за началото на военните действия", подчерта Саркисян.

Ако военните действия се разраснат, Армения ще признае независимостта на Нагорни Карабах, предупреди арменският държавен глава. "Като страна по споразумението за прекратяване на огъня от 1994 г. Армения ще продължи да изпълнява задълженията си за гарантиране на сигурността на населението на Нагорни Карабах", подчерта президентът. Той добави, че "е наредил да се работи над сключването на договор за военна взаимопомощ с Нагорни Карабах".
"Продължаващото изостряне на бойните действия може да доведе до непредсказуеми и необратими последствия, включително до широкомащабна война", смята арменският държавен глава. "Това, разбира се, ще повлияе на сигурността и стабилността не само в региона на Южен Кавказ, а и на Европа", предупреди той.

#Баку #примирие #Азербайджан #ООН #ОССЕ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"