Зюддойче Цайтунг: Германските банки помагат на своите клиенти да не плащат данъци

Зюддойче Цайтунг: Германските банки помагат на своите клиенти да не плащат данъци
A A+ A++ A

Редица германски банки и германският концерн „Сименс“ попаднаха в полезрението на журналистите във връзка с обнародването „Панама пейпърс“ от Международния консорциум за журналистически разследвания (ICIJ).

Германия се споменава в публикациите с два информационни сюжета: в първия става дума за германските финансови институции, а във втория за голям транснационален концерн, което се занимава с производството на електроника и енергийно оборудване, пише „Зюддойче Цайтунг“, която си сътрудничи с ICIJ.

Анализирайки резултатите от разследването на дейността на многобройните офшорни компании, регистрирани от панамската юридическа фирма Mossack Fonseca, журналистите достигат до извода, че „германските банки помагат на своите клиенти да избягват плащането на данъци“.

Имената на финансовите институции за момента не се съобщават. Германският журналист Георг Масколо отбелязва с ирония: „Ще се наложи доста да мислим, за да кажем коя от германските банки не е била въвлечена в подобни операции“.
За разлика от банките, в „панамското досие“ изплува името на германски концерн – във връзка с „корупционен скандал“ в документите се споменава „Сименс“. Журналистите от „Зюддойче Цайтунг“ отбелязват, че служителите на концерна са създали „черна каса“, при това става дума „за милиони“. Най-вероятно трябва да очакваме нови разкрития за скандалната история, която датира от 2006 г.

Корупционният балон около „Сименс“: стара история
През ноември 2006 г. мюнхенската прокуратура обискира централата на концерна, а също така домовете на негови служители. Следствените органи заявиха, че подозират представители на „Сименс“ в раздаването на подкупи в замяна на получаването на изгодни договори. Първоначално ставаше дума за подкупи за няколко десетки милиона евро, но скандалът продължи да се разраства и стана ясно, че за целта са били похарчени над 1 милиард евро. Най-активен в корупционните схеми бе отделът, отговарящ за продажбата на оборудване за фиксирани телефонни връзки.
Световни лидери... и не само

Заедно с Германия, в „панамските документи“ фигурират още десет страни: Бразилия, Исландия, Швейцария, Украйна, Саудитска Арабия, Сирия, Иран, Русия, Китай и Гвинея. В материалите се споменават десетки имена на водещи политически лидери и техните приближени. Посочват се сделки, отношение към които имат роднините на азерския президент Илхам Алиев и китайския президент Си Цзинпин. Сред имената, които изплуват, са това на саудитският крал Салман, сирийския президент Башар Асад, емирът и министър-председателят на Катар, бащата на британския премиер Дейвид Камерън, украинският президент Петро Порошенко и бившият премиер Николай Азаров. Замесен е и исландският премиер, който най-вероятно ще трябва да подаде оставка.

Сред известните хора има не само политици, но и футболистът Лионел Меси, а също така актьорът Джеки Чан.

#банки #разследвания #Германия #данъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"