Започна пролетното почистване на София

Започна пролетното почистване на София
A A+ A++ A

Около 40 ученици от 133 СОУ „Ал. С. Пушкин" засадиха 71 брези в столичния парк „Врана“. Така започна тазгодишната традицонна кампания за пролетно почистване в София.

„В различни места в града се извършват други залесителни действия, картират се сметища и се надяваме, че тази година доброволците и гражданите най-вече ще надхвърлят бройката 12 000, каквато беше през 2015г.”, каза директорът на инспектората инж. Веска Георгиева. Тази година кампанията е разделена на три условни етапа. Първият етап започва от днес, той е „Аз чистя и пазя моя квартал” и при него ще се чистят местата около жилищни сгради, паркове, площадки, предвижда се и засаждане на растителност.

Хелика и Моника са две от момичетата, които днес садиха дървета в парка. Те решили да се включат, защото много често в час обсъждали в какво трагично състояние е градът ни. „Обсъждаме проблеми, защо се получава така, какво може ние да направим по въпроса и един ден просто ни дойде идеята да се съберем по-колективно от училище и да организираме нещо такова”, каза Моника. Така след като идва идеята, събират хора и нещата се случват. Днес садиха дървета в може би един от най-красивите паркове в страната. Двете момичета разказаха как хората не се замислят, че и най-дребното нещо помага. Те са садили дървета и гледат да си изхвърлят боклука рециклирано. „Всеки малък акт на загриженост е от значение”, посочи пак Моника. Всъщност децата решили да се включат в кампанията, призна директорката на училището Даниела Борисова. „Цялата идея се родила в час по биология”, подчерта тя.

А историята разказва, че в парка в продължение на десетки години създателите му успяват да изградят един великолепен парков ансамбъл. За целта като „строителен материал“ използват декоративната растителност. Впечатляващо е голямото разнообразие от 821 дървесни, храстови и тревисти вида от 118 семейства и 435 рода на територия по-малка от 100 ха.
Днес за ръководителя на парка Митко Петров е трудно да каже точно колко са растителните видове. В едно е сигурен – те са няколко стотин. Засаждането на брезите е възстановяване на съществуващи места, където е расла бреза, разказва той и обяснява, че брезата навсякъде в България и в Софийското поле боледува много, и Врана не прави изключение. И пред децата той сочи, че паркът тук е уникален с откритите си пространства – те са 5, а целият парк е 986 декара. Около 30% са тези пригодени за посещение на този етап, останалото е в реконструкция. Откакто е отворено за посетители, Митко Петров разказа, че идват много млади хора с малки деца. „Паркът Врана се пази от посетителите”, категоричен е мъжът и е благодарен на посетителите за това. Той ни показа точно до мястото, където се садяха днес брезите - находище, което според него надали някъде другаде го има. Туфите израстват на 60 см до метър и с цветове в различни цветове правят гледката невероятно пъстра и красива. Митко Петров държи да ни покаже и оранжериите в близост, които по разказа му не са за стопанска дейност – това е бил класьорът – сбирката на Фердинанд от редки, екзотични видове, която се е поддържала. Това нещо в момента е в разруха, би трябвало да се възстановят тези оранжерии и да се възстанови това нещо, каза мъжът.

В следващите два етапа – от 11 април до 17 април под надслова „Чиста и зелена София” ще се чистят и озеленяват училищни дворове, ще се садят дървета и ще се възстановяват пейки. В етапа „Привлекателни и уютни места за отдих и туризъм” от 18.04. - 27.04.2016 г. се предвижда почистване на територии около манастири, крайградски места и зони за отдих, озеленяване на свободни площи. Всеки, който иска да се включи ще може да получи отговори на своите въпроси на тел: 9870606, както и на интернет страницата на Столичен инспекторат. Както каза неговият директор, осигуряват се чували и ръкавици, посадъчен материал, дори боя и четки.

Освен деца, в засаждането на дърветата в парка, се включиха и известни личности, сред тях и Адриан Рачев - Румънеца. Имаме една страхотна природа в България, нека да си я поддържаме, нека лекуваме гората от болести и т. нар. Това е призив, могат да го кажа дори като пожелание. Ние живеем тук, това е нашият дом, ако ние не си го направим няма кой да ни го направи, каза той. 

#София #пролет #ученици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »