Сирийската армия освободи контролирания от "Ислямска държава" град Карятейн

Сирийската армия освободи контролирания от "Ислямска държава" град Карятейн
A A+ A++ A

Сирийската армия и отреди на опълченците днес превзеха контролирания от "Ислямска държава" град Карятейн, на 85 км югоизточно от Хомс и на 100 км западно от Палмира, съобщиха Ройтерс и ТАСС, като се позовават на държавни медии и неправителствена организация.

Телевизия "Ал Маядин" съобщи, че правителствените сили са изтласкали джихадистите от града и са пристъпили към разминиране на домове и улици. Настъплението към стратегическото населено място, разположено в оазис между Хомс, Палмира и Дамаск, започна във вторник от няколко направления. Вчера бойците на ИД бяха прогонени от височините около града, което определи изхода от сражението.

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че боевете в града продължават, но той практически е превзет, защото режимът контролира околните хълмове. Неправителствената организация посочи също, че руски и сирийски бойни самолети са нанесли над 40 удара в района на града.

Населеният с християни Карятейн падна в ръцете на "Ислямска държава" на 4 август м.г. Повечето от жителите му избягаха в Хомс. Джихадистите разрушиха с булдозери стените на местния сиро-якобитски манастир на Светия мъченик Илиан от Пети век и изравниха със земята уникалния паметник на ранното християнство.

Преди седмица сирийските войски, с въздушната подкрепа на руската авиация, освободиха от джихадистите античния град Палмира.

 

#армия #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"