Проектите за модернизация на армията са важни и за икономиката на страната

Проектите за модернизация на армията са важни и за икономиката на страната
A A+ A++ A

Одобрените от правителството три стратегически проекта за модернизация на бойната авиация и на военноморските сили са важни и за армията, и за икономиката на страната. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев. Става дума за придобиването на нов многоцелеви изтребител, за двигателите на сега експлоатираните МИГ-29 и за строежа на 2 бойни кораба.

Трябва да призная, че съм длъжник към Сухопътни войски - ще направя всичко възможно и техните проекти да намерят одобрение и място в новата бюджетната рамка, подчерта Ненчев.

Много силно съм обнадежден от подкрепата, която получих от стана на министър-председателя, от страна на финансовия министър, и, разбира се, от всички колеги, допълни военният министър, според когото това е една историческа стъпка, даваща увереност на хората, свързани с българската армия, тъй като въпросните проекти, които са необходими, ще се реализират в годините.

Преговорите вече са стартирали, допълни министър Ненчев относно многофункционалния самолет и поясни:
В проекта сме внесли три предложения, като се надявам в най-кратки срокове проектите да влязат в Народното събрание, след което вероятно още следващата седмица ще започна консултации с всички парламентарни групи, за да поискам тяхната категорична подкрепа. И се надявам в рамките на месец май те да бъдат одобрени от Народното събрание, за да влезем в конкретика.

Ако инвестираме в българската икономика 820 милиона лева и поемем ангажимент за поддръжката на тези два многофункционални патрулни кораба, би било чудесно както за българската икономика, така и за въоръжените сили, добави министърът на отбраната.

Николай Ненчев обясни още, че гаранциите за осъществяването на трите проекта ще произлизат от подписите на финансовия министър и от решението на Министерски съвет, като изключи евентуално тяхно спиране заради усложнения в икономическата или политическата обстановка в страната, тъй като те са разпределени съответно в годините - надявам се, че финансовата тежест няма да бъде чак толкова голяма.

#министър #отбрана #Ненчев #кораб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници