Мая Манолова: Законът за отнемане на имущество може да съсипе всеки гражданин

Мая Манолова: Законът за отнемане на имущество може да съсипе всеки гражданин
В един ден може да се събудите със запорирано имущество и сметки и това да съсипе бизнеса ви, коментира Мая Манолова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатът от „Коалиция за България“ Мая Манолова заяви, че Законът за отнемане на имуществото, придобито от престъпна дейност, може да съсипе всеки обикновен гражданин.

Социалистката оспорва един от членовете на закона, според който цяла година Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество ще може да събира информация, без разследваното лице да знае за тази проверка и да може да се защити.

„В един ден може да се събудите със запорирано имущество и сметки и това да съсипе бизнеса ви“, коментира Мая Манолова по bTV.

Според социалистката „ГЕРБ вече три години абсолютно произволно се разправя със своите опоненти“.

Мая Манолова обясни, че проверката може да обхване период до 25 години назад, докато архивите в държавата по данъчно-осигурителния кодекс се пазят до 10 години.

„За да докажеш, че си изряден, ще са ти нужни 5 години“, смята депутатката от БСП, което по думите й е достатъчно да съсипе бизнеса на всеки.

„Ние сме против тежката организирана престъпност, но този закон не е срещу нея“, подчерта тя.

Депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по правни въпроси Тодор Димитров контрира, че законът по никакъв начин няма да засегне обикновените граждани, защото е заложен висок праг от 250 000 лева.

„Важно е да има такъв закон, който да ни гарантира, че извън наказателното производство може да се конфискува незаконно придобитото имущество“, заяви от своя страна Тодор Димитров.

Запитан защо няма да се информира проверяваното лице, докато тече проверката, Тодор Димитров отговори, че комисията трябва да събере и анализира достатъчно данни, за да види дали има несъответствие в доходите, след което да прецени дали да открие производство. Едва тогава проверяваният ще може да доказва доходите си.

Спор между двамата депутати предизвика и въпросът дали ще започва проверка по донос и как проверяваният ще се защити.

„С тези доноси цялата репресивна мощ на държавата ще може да проверява едно лице цяла година и половина, без проверяваният да знае и да може да се защити“, коментира Мая Манолова.

„Ако при извършване на проверката не се установи несъответствие, няма да се образува производство. Когато има несъответствие, лицето ще може да се защитава, включително с адвокат“, обясни Тодор Димитров.

Той беше категоричен, че няма никаква репресия и че законът е притеснителен за организираната престъпност.

#Мая Манолова #Тодор Димитров #Закон за отнемане на имуществото #придобито от престъпна дейност #Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество #БСП #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »