''Лукойл Нефтохим'' разследва причините за замърсяването около Бургас

''Лукойл Нефтохим'' разследва причините за замърсяването около Бургас
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Специалисти от нефтопреработвателния завод "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" изясняват заедно с българските специалисти замърсяването на въздуха със сероводород, което се случи в нощта на 30 срещу 31 март в Бургас и околностите му. Това съобщи Сергей Андронов, председател на Управителния съвет на компанията "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас", цитиран от ТАСС.

"От 25 март нашият завод се намира в режим на пускови дейности, нашите специалисти не са регистрирали никакви аварии и изхвърляния в атмосферата. Наред с това в нощта на инцидента бе отбелязана уникална за този период на годината природна аномалия, имаше пълно безветрие, заради което в завода бяха предприети допълнителни мерки за защита на околната среда. В момента нашите и българските специалисти се стараят да установят причините за повишеното равнище на сероводорода във въздуха. Ще съобщим допълнително за резултатите от проверката“, изтъкна Андронов.

Днес министърът на околната среда Ивелина Василева съобщи, че "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" ще бъде глобен с 250 000 лева заради замърсяването на въздуха в град Бургас и околностите му. Според нея причината за надвишените 36 пъти норми на сероводорода в атмосферата е локална авария на предприятието.

Към момента всички показатели за чистота на въздуха са в норма. На пресконференция в Бургас директорката на Регионалната инспекция по охрана на околната среда Тонка Атанасова заяви, че завишените норми на сероводорода във въздуха не са представлявали опасност за жителите на града.

Тя допълни, че през последната година компанията "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" бе глобявана 10 пъти за замърсяване на околната среда, а общата сума на глобите надхвърля 400 000 лева.

#Лукойл Нефтохим #Бургас #Ивелина Василева #Сергей Андронов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"