И Московски на разпит за скандала с ДАИ

И Московски на разпит за скандала с ДАИ
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Предстои следваща седмица да бъде призован за разпит като свидетел по скандала с ДАИ транспортният министър Ивайло Московски, който е обосновал и предложил Цветелин Цветанов за директор на агенцията“. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на брифинг в Пазарджик.

След проведената мащабна национална специализирана операция на територията на 12 града в страната, включително в София, Специализираната прокуратура привлече 9 лица като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на длъжностни престъпления и искане и получаване на подкупи.

Седем от обвинените лица са задържани от прокурора до 72 часа и утре 02 април 2016г. прокуратурата ще внесе искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Две от лицата, участници в групата са с взети мерки за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на по 5 000 лв., съобщиха от прокуратурата. Групата е извършвала престъпната си дейност от началото на февруари 2015 г. до 30.03.2016г.

Обвинение за ръководене на организираната престъпна група и получаване на подкуп е получил изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ – Цветелин Цветанов. Той е сред задържаните от прокурор лица и ще бъде поискан постоянния му арест от съда.

Общата сума, открита в домовете на участниците в групата и техни роднини е над 800 000 лв., като само от дома на Цветелин Цветанов сумата е 175 000 лв. , а от дома на неговия тъст в гр. Долни Дъбник са 401 900 лв., а от останалите обвиняеми – 220 000 лв.

„Това е орган, който в крайна сметка генерира корупция, защото не търпи празно място. След като веднъж на много места в страната бяха осъществявани подобни действия, касаещи териториални дирекция, новият изпълнителски състав на агенцията възпроизвежда стария модел. Тук е въпросът пред изпълнителната власт – трябва ли да се съсредоточават толкова много правомощия в един орган, при толкова малка превенция за корупционен риск. До настоящия момент не е установен политически чадър над дейността на задържаната престъпна група от ИААА.

 

#Московски #ДАИ #Специализираната прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"