Обсъждат се три варианта на изтребители, които да закупи МО

Обсъждат се три варианта на изтребители, които да закупи МО
БГНЕС
A A+ A++ A

Обсъждаме три варианта за изтребители - "Грипен", "Юрофайтър" и "Ф-16", съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти в парламента. Той посочи, че в инвестиционния проект, одобрен от Министерския съвет, е записано, че става дума или за нови, или за втора употреба изтребители.

В отговор на въпрос Ненчев каза, че кой е най-изгодният вариант, ще определи комисия, която включва както експерти от Министерството на отбраната и Военновъздушните сили /ВВС/, така и от Министерството на финансите и Министерството на транспорта и съобщенията.

Министърът съобщи, че започва срещи и разговори с парламентарните групи във връзка с инвестиционните проекти, които Министерският съвет прие преди няколко дни. На 30 април правителството одобри проекти за купуване на нови изтребители, на два патрулни кораба и на двигатели за наши "МиГ-29".

Попитан колко пари ще бъдат отделяни годишно, министърът каза, че средствата ще бъдат целеви. Предвидени са едни средства, които се надявам, че ще отговорят на очакванията ни, коментира той. "Надявам се проектите да стартират още в рамките на тази година" посочи Ненчев.

"Вчера бях във Варна, говорихме за двата модулни кораба, които ще започнат да се изграждат. Надявам се договорът да подпишем в края на годината", посочи той.

"След одобряването на инвестиционния проект за поддръжка, ремонт на "МиГ-29" ще имаме приблизително 12 изправни "МиГ-29" - и сега имаме достатъчно обаче - които ще отговорят напълно на изискванията на ВВС, ще подобрят отбранителните способности и ще бъдат в синхрон с нашите партньори", каза министърът. Не само че ще охраняваме въздушното си пространство сами, но и ще осигурим на нашите пилоти необходимите часове, т. нар. нальоти", добави той.

На въпрос знае ли, че фирма, свързана с Младен Михалев-Маджо, доставя гориво за армията, министърът отговори: "Чувал съм. Нямаме пряко участие. Възлагаме тази поръчка на нашето дружество "Търговия и снабдяване", след което те възлагат на борсата." Ненчев посочи, че проверява качеството на горивото. За мен е от изключителна важност с оглед на дейностите и мисиите, които изпълняваме, горивото да бъде действително качествено и да бъде гарантирано, допълни той.

#изтребители #МО #Ненчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"