Ивелина Василева: Санкцията за Лукойл Нефтохим е безпрецедентно висока, няма риск за населението

Ивелина Василева: Санкцията за Лукойл Нефтохим е безпрецедентно висока, няма риск за населението
БГНЕС
A A+ A++ A

Размерът на санкцията за "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" е безпрецедентен до момента, тежестта на нарушението изисква строга глоба. Няма риск за здравето на населението в района. Това обяви пред журналисти в парламента министърът на околната среда Ивелина Василева, цитирана от БТА.

Регионалната инспекция е установила тестови наладъчни работи по една от инсталациите и това е станало причина за превишението от 36 пъти на допустимата норма сероводород съдържание в атмосферния въздух в района на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас". Обгазяването е усетено в Долно Езерово, Лозово и Бургас.

Василева отбеляза, че вече са издадени протоколите на регионалната инспекция, подготвя се актът, който ще бъде връчен на компанията и ще бъде наложена санкция от 250 хил. лв. Тя е безпрецедентна засега, посочи министърът и допълни, че миналата година най-високата наложена глоба за нарушение е била 100 хил.лв.

По думите й рафинерията не се е съобразил с изискванията на комплексното разрешително, което има.

Усетена е силна миризма, от вчера сутринта състоянието на качеството на въздуха е нормално, увери Ивелина Василева.

Тя не се нае да прогнозира дали комбинатът ще обжалва санкцията. Всеки отговорен оператор трябва да изпълнява законодателството, изискванията към него в комплексното разрешително, всеки оператор отговаря за своите действия, но ние ще бъдем безкомпромисни, обеща екоминистърът.

#Ивелина Василева #Лукойл Нефтохим #глоба #замърсяване на въздуха

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"