Заради аферата "ДАИ" МВР започва проверка за купени шофьорски книжки и лицензи, ще ги отнема

Заради аферата "ДАИ" МВР започва проверка за купени шофьорски книжки и лицензи, ще ги отнема
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Предстои МВР да направи проверка на валидността на издадените шофьорски книжки и на лицензи, издадени от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", чийто шеф беше арестуван заради участие в схема за купуване на изпити за шофьори. Общо 16 души бяха задържани при специализираната акция на ГДБОП и ДАНС, при която стана ясно, че директорът на агенцията Цветелин Цветанов, който от днес е бивш член на ГЕРБ, е бил част от схема за издаването на фалшиви шофьорски книжки.

Ако се окаже, че проверените документи са манипулирани, те ще ще бъдат отнети.

Това са се договорили на работно съвещание при премиера Бойко Борисов министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главният секретар на МВР Георги Костов, директорът на ГД "Национална полиция" Христо Терзийски и директорът на СДВР Младен Маринов, заместник-главният прокурор Борислав Сарафов и административният ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова.

На срещата са обсъдени мерките, които трябва да се предприемат във връзка с фалшифицираните изпитни протоколи, както и преустановяване на констатираните порочни практики, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Според официалната статистика, през 2015 г. в страната са регистрирани 7225 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 708 души и са ранени 8971 (от които 6676 леко и 2295 тежко). Последната специализирана акция на ГД "Национална полиция", проведена от 29 февруари до 6 март, е констатирала 6062 нарушения на пътя, за които са издадени 6792 фиша и са съставени 4038 акта. Броят на установените неправоспособни водачи е 580, допълват от Министерски съвет.

"Ние, когато с 1000 бебета по-малко са се родили в една година, всички сме толкова тревожни за демографията и демографския фактор. Когато, обаче, 1000 души ни загинат и 7000 души тежко бъдат увредени след автомобилни катастрофи или въобще при неправилно движение по пътищата, някак си, това го имаме за нормално. А всъщност щетата е огромна за държавата, за отделни хора, за отделните семейства. И в огромния си брой, това са млади хора на трудова възраст 18,20,25", коментира по случая снощи в ефира на БНТ премиерът Бойко Борисов.

И представете си тези хора, които взимат книжка по този начин, излиза с автомобила си, кара с 200, влиза в насрещното движение, трепе хора. Няма една здрава мантинела, останала по магистралите, виждате. Затова, считам че, и това няма да е нито първата, нито единствената операция, която се провежда в следващите дни, обяви още Борисов.

 

#ДАИ #шофьорска книжка #МВР #проверка #Бойко Борисов #Румяна Бъчварова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници