Бразилия обвини в корупция най-богатия банкер в света

Бразилия обвини в корупция най-богатия банкер в света
sxc.hu
A A+ A++ A

Бразилската прокуратура повдигна обвинения срещу 77-годишния Джоузеф Сафра за участие в корупционна схема. Сафра е смятан за най-богатия банкер в света.

Според влиятелните списания "Форчън" и "Форбс" състоянието на Сафра достига над 18 милиарда долара, предаде БТА.

Сафра е собственик на холдинга "Сафра груп", към който е и бразилската банка Банко Сафра.

Освен милиардера, притежаващ между другото и прочутия лондонски небостъргач "Мери Екс" с формата на корнишон, обвинения са повдигнати и срещу петима служители от "Сафра груп". Те са заподозрени в подкуп на чиновници с цел укриване на данъци.

Според властите общата сума на дадените рушвети възлиза на 4,2 милиона долара, а финансистите са натрупали до момента дългове към държавата почти за 500 милиона.

"Престъпните намерения на групата са отразени в разнообразните разговори и разменени съобщения, приложени към обвинителния акт", заявяват прокурори.
Обвиненията са част от по-широко разследване, известно като "Операция "Фанатиците", за компании, раздавали рушвети чрез лобисти. Десетки други бразилски компании, сред които производителя на стомана Gerdau SA, също са разследвани за раздаване на подкупи.

Банкерът Сафра е обвинен, че е дал съгласието си за плащането на над 4 милиона долара под формата на подкупи на данъчни одитори. В замяна на тези подкупи, одиторите е трябвало да намалят или анулират глоби, наложени на холдинга му за неплатени данъци, пояснява агенцията.

 

 

#Бразилия #банкер #обвинение #подкуп #банка #корупционна схема

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"