Нова Демокрация иска разледване, как е подписан Третият меморандум за Гърция

Нова Демокрация иска разледване, как е подписан Третият меморандум за Гърция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Основната опозиционна партия в Гърция – „Неа демократиа“, е готова с искане до парламента за създаване на комисия, която да провери обстоятелствата около подписването на третата спасителна програма и банковата ваканция през миналото лято, съобщава гръцкото издание „Катимерини“. 

Това искане е факт след снощните дебати за борбата с корупцията в южната ни съседка, които се проведоха в парламента. В своята 85-минутна реч пред парламента премиерът Алексис Ципрас предложи да бъде разследвано как банките в страната са отпускали заеми без обезпечение на политически партии и медийни групировки.

В отговор на това лидерът на опозицията Криакос Мицотакис коментира, че е готов на създаването на подобна комисия, но в замяна на това иска да бъдат проверени обстоятелствата около случилото се през миналото лято – капиталовия контрол, плановете за излизане от еврозоната и подписването на третата спасителна програма за страната. Всичко това предизвика забавянето на гръцката икономика и негативни последствия за цялото общество, посочват от „Неа демократиа“.

Източници на „Катимерини“ коментират, че едва ли правителството ще се съгласи на подобно разследване. С това искане от опозицията целят отклоняване на вниманието от плановете на правителството да разследва финансови скандали, свързани с предишните управления на страната, обясняват от кабинета.

Според тях капиталовият контрол е бил наложен с цел да бъде „манипулиран референдумът“, а гърците са наясно с този факт. Преди да подпише новия меморандум с кредиторите на Гърция премиерът Алексис Ципрас проведе обществено допитване с въпрос дали гърците ще подкрепят спасителна програма за страната.

Отговорът се оказа „не“, но въпреки това седмица по-късно Ципрас подписа подобен документ, а след месец подаде оставка с искане за нов мандат на управление при променените вече условия.

#Гърция #меморанадум #кредитори #Нова демокрация #Алексис Ципрас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"