От днес започва новият договорен период на Здравната каса

От днес започва новият договорен период на Здравната каса
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От днес, 1 април, започва договорният период на Националната здравноосигурителна каса за 2016 г. В сила трябваше да влезе новият Национален рамков договор между лекарите и здравната каса, който урежда цените и условията за работа помежду им, но понеже съсловната организация отказа да подпише документа, а държавата се опита да я заобиколи, договорният период започва със сътресения.

Въпреки че в края на февруари успя да се договори за цените на здравните услуги за 2016 г. с касата, лекарският съюз отказа да подпише НРД заради неуредената нормативна рамка на Министерството на здравеопазването. Към момента на преговорите не бяха приети нито наредбата за клиничните пътеки в основния пакет медицински услуги, нито условията по Националната здравна карта и как касата ще избира партньорите си по райони.

В последствие за няколко седмици тези документи бяха подписани и приети, включително и с извънреден брой на Държавен вестник вчера, в който е публикувана Наредба №2 за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Междувременно за да успее да въведе всички новости, предвидени като част от здравната реформа, касата предложи да се приеме "служебен" рамков договор, върху който не се иска подписа на лекарите и така може да се пренебрегне недоволството им.

Лекарският съюз обаче моментално обяви предложението за незаконосъобразно и даде начало на ефективни протести. Митингът им ще е на 6 април пред Министерския съвет и в цялата страна. Първи на протест още тази седмица излязоха общопрактикуващите лекари, защото са недоволни от политиката на министерството за извънболничната помощ и твърдят, че от увеличението от 36 млн. лева в тазгодишния бюджет за това направление всъщност само малка част са за личните лекари.

По правило, ако не се договори нов, в сила трябва да остане последният подписан рамков договор - в случая за 2015 г. - и за това настояват и лекарите. Касата и здравният министър Петър Москов обаче все пак подписаха анекс към документа, с който на практика въвеждат промените, предложени и в служебния рамков договор. Лекарите предсказват хаос в системата с влизането в сила на този анекс и с новата наредба №2, защото твърдят, че те са в противоречие, включително и с друга действаща наредба на министерството (№40), с различни стойности и условия.

От днес до края на месеца лечебните заведения, аптеките, общопрактикуващите лекари и всички изпълнители на медицински услуги могат да подават заявки за сключване на договор с касата, а при липса на заявления действащите договори ще бъдат прекратявани. За разлика от системата досега, тази година касата ще може да избира с кои от кандидатите да сключи договор и с кои не. Досега беше длъжна да уважи искането на всеки заявил, но занапред Надзорният съвет на НЗОК ще определя условията, на които трябва да отговарят изпълнителите на медицинска помощ. За целта беше изготвена и Националната здравна карта, която показва къде има лекари в повече и къде има дефицити. Това е още нещо, което ще разстрои здравната система, убедени са лекарите.

Пресцентърът на институцията опита да смекчи напрежението вчера като "категорично опровергава всички внушения", че новата методика за сключване на договори с партньори ще внесе хаос, или пък че има разминавания в нормативната уредба.

"Най-отговорно уверяваме, че всички промени и нови условия са насочени към чувствително увеличаване на достъпа на пациентите и подобряване на качеството на цялата система на здравеопазването.", посочват от НЗОК, също и че "абсолютно неверни са твърденията, че документите, които регламентират договорните отношения между касата и изпълнителите на медицинска помощ са противоречиви и допускат касата да избира цените, по които да работи." От инситуцията обясняват че втората наредба отменя първата и няма място за спор по въпроса.

 

#НЗОК #здравеопазване #рамков договор #лекари #Петър Москов #болници #аптеки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »