Румъния, Полша и Унгария затягат антитерористичните си закони след атаките в Брюксел

Румъния, Полша и Унгария затягат антитерористичните си закони след атаките в Брюксел
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Румъния планира да затегне антитерористичните си атаки след нападенията в Брюксел. По такъв начин вече постъпиха Полша и Унгария, давайки знак за нарасналата тревога от следващи нападения в Източна Европа, пише агенция "Ройтерс".

До края годината Букурещ ще криминализра обучението в лагери на ислямистки бойци, разпространяването на пропаганда и набирането на нови членове на групировки онлайн.

Малко преди това унгарският премиер Виктор Орбан нареди на вътрешното министерство да изработи нови закони. "Целта на нападението бе Европа, а не Брюксел, така че Унгария трябва да счита, че е под заплаха, въпреки че това се случи извън нашата територия", каза Орбан.

Новите предложения ще дадат на правителството достъп до сървърите на частните телефонни и интернет доставчици, както и да дава превес на официалните комуникации при евентуални проблеми на обществените телекомуникационни системи.

Черновата на полския антитерористичен закон ще позволи на агенцията за национална сигурност да следи заподозрени чужденци в продължение на три месеца, без да има нужда от съдебна заповед. Освен това заподозрените ще могат да бъдат задържани в продължение на 14 дни без да им бъдат повдигани обвинения, а чужденците да бъдат депортирани незабавно, ако се сметнат за заплаха.

#Румъния #Унгария #ислямисти #Полша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"