Здравният ни модел е тотално сбъркан, смята експерт

Здравният ни модел е тотално сбъркан, смята експерт
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Здравният модел в страната е тотално сбъркан и противоречи на основния закон в държавата, а именно Конституцията, в която е записано, че гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ и безплатно ползване на медицински услуги. Въведеният през 2000 година модел е сбор от пазарен, обществен и социален модел, но той се изражда и е във вреда и на лекарите, и на пациентите."

Това каза Сашо Ангелов, доктор по икономика преподавател по "Икономика на здравеопазването" в Стопанския факулет на СУ, съветник на бившия министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски по финансовите въпроси, предаде БНР.

Средствата за здравеопазване през годините нарастват непрестанно и това сочат данните на НСИ и на Министерство на финансите за периода от 2000 до 2014 година. Затова за недостиг на средства в системата не може да се говори, категоричен е Сашо Ангелов. А правилното разходване на публичните финанси в здравеопазването се измерва чрез продължителност на живот, брой посещения на пациентите, нива на смъртност.

Защо моделът, въведен от 2000 година в здравеопазването у нас, е вреден – отговорът на този въпрос може да повдигне завесата, защото през последните години и лекари, и пациенти са недоволни – едните го обявяват публично, другите все още не смеят, посочи още той.

Според данни на СЗО, в здравната система са постъпили 9 милиарда, което означава, че парите от гражданите, частните пари от джоба на пациента са били около 6 милиарда лева.

В последващите закони в здравеопазването няма обединяващи текстове за цялото здравеопазване, от което произтичат настоящите проблеми в системата. Липсва т.нар. "конституция на сектор "Здравеопазване", която да обединява всички възможни случаи, които могат да се случат в сектор "Здравеопазване". Всеки закон е правен на парче, за да удовлетвори определени искания на гилдията, категоричен е експертът.

 

#здравеопазване #СЗО #лекари #пациенти #смъртност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници