Спестовник: Шефът на автомобилната агенция скътал за година над половин милион лева

Спестовник: Шефът на автомобилната агенция скътал за година над половин милион лева
Снимка: mtitc.government.bg
A A+ A++ A

У арестувания шеф на Агенция "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов са намерени 175 хил. лв., а в цялата група, задържана досега - около 400 000 лв. Това казаха на нарочен брифинг от спецпрокуратурата, която разследва организирана престъпна група в агенцията, по-известна като ДАИ.

Оказало се обаче, че извън тези суми тъстът на директора скътал в гардероб в Долни Дъбник огромна сума, която разследващите все още броят. Прокурори казаха, че със сигурност в тайника имало над 400 000 лв. Постижението е "впечатляващо", защото Цветанов е на поста едва от началото на 2015 г.

Парите били натъпкани в тайник в специално преработени кухи стени на гардероба на пенсионера.

Макар че вчера бяха прибрани общо 18 човека, заедно с Цветанов засега остават още 8 човека. Шефовете на областните дирекци в Плевен и Габрово - Емил Иванов и Венцислав Генов. В ареста са Тихомир Вълчев и Пламен Ангелов - бивши служители, през които са минавали всички далавери. Те са най-приближените на Цветанов. Задържани са също две дами - Цветелина Димчева и Соня Христова, началнички на отдели в агенция "Автомобилна администрация" и Иван Иванов, инспектор от Видин. В ареста е и един собственик на автомобилна школа във Видин.

Всъщност групата е продавала почти всички най-важни услуги, които зависят от автомобилната администрация - книжки не само на любители, но и професионални шофьори, различни категории професионална компетентност, разрешителни и лицензи и дори ADR - разрешенията за превоз на опасни товари, които са на много строг режим...

Последното било и "перлата в короната" от най-скъпи услуги - около 3000 лв., каза и.д. шефът на спецпрокуратурата Андрей Андреев. По закон, изпитът включва тест, решаване на казус и беседване и почти никой не го взима от първи път.

Цените са били различни, според разнообразните услуги, предлагани от бандата:

- Такса спокойствие - ако имате транпортна фирма и си плащате, няма да бъдат закачани ваши камиони. Данните за колите на "абонатите" са свеждани до патрулите, които са на терен, от ръководството.

- Манипулиране на изпити за придобиване на правоспосоност на управление на МПС - категории, професионална компетентност и ADR. Това ставало, като на "правилните" хора после резултатите са подменяни с предварително написани от съответния служител.

- Суми за назначаване на служители в Агенцията, които после остават верни и влизат в схемата.

- Пари на ръка от водачи на МПС, спирани при рутинни проверки.

- Събирани са суми при проверки на дейноста на транспортните фирми, които, разбира се, не са сред "абонамента".
Няма доказателства Цветанов да се е отчитал някъде "нагоре" - отговориха неколкократно прокурорите на настоятелните журналистичеки въпроси. Както е известно, той е бил преди шеф на ДАИ-Плевен, а според независимия депутат Георги Кадиев е бил вписан (а после изтрит) като съветник на Цецка Цачева - нещо, което тя отрича.

При проведените над 60 обиска е открита и тетрадка с вписани имена на хора и суми, която в момента разследващите проучват, казаха още от прокуратурата.

Групата е била следена от малко повече от 6 месеца, откакто в ДАНС са започнали да постъпват сигнали. Ударът на ДАНС, ГДБОП и прокуратурата е извършен вчера във Видин в момент, в който е трябвало да бъде проведен изпит за разрешение за професионална компетентност на управители на транспортни фирми и водачи за международен транспорт.

За срок на престъпната дейност прокуратурата ще претендира началото на мандата на Цветанов - от януари 2015 г. до вчера. 

#ДАИ #арест #ДАНС #МВР #прокурор #Цветелин Цветанов #спецпрокуратура #ГДБОП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"